Pravděpodobně jste Slovinskem stejně jako já někdy projížděli do Chorvatska a nenapadlo vás sjet z dálnice. Malá a stále poměrně dost neprozkoumaná země ale nabízí spoustu turistických zážitků. Hory a údolí, moře, gastronomii, vinařské oblasti, malebná městečka a všude navíc dojedete průměrně do dvou hodin. My jsme vyrazili během adventu do slovinských hor.
Slovinsko jsem nikdy neměla zapsané jako lyžařskou destinaci. Přiznávám, jsem rozmazlená z rakouských a italských Alp. Ale vyzkoušela jsem dvě střediska, Kranjskou Goru na úpatí Julských Alp, co by kamenem dohodil od rakouských i italských hranic, a výše položenou Roglu na opačné straně země.
Nečekejte střediska s desítkami kilometrů sjezdovek, ale i tak si hezky zalyžujete a velkým bonusem bude, že se nebudete nikde mačkat. Dost možná tady budete skoro sami. K tomu přidejte výborné slovinské víno a taky zajímavou kuchyni, mix rakouské, italské a balkánské.
Jedním z nejhezčích ubytování kousek od Kranjske Gory je Jasna Natur Resort, chalet s apartmány vybudovaný na místě původní plovárny s oceněním Best Ski Chalet ve Slovinsku pro tento rok. Výhled na průzračné jezero a na horský průsmyk Vršič je opravdu pohádkový, zvlášť s vánočním osvětlením.
Hodně se tady zaměřují na udržitelnost a to není výjimka ani v restauraci, vaří hlavně z lokálních surovin a v nabídce jsou převážně mladí slovinští vinaři. Určitě tady ochutnejte tatarák s máslem, který se od toho našeho liší jemnou texturou a podávají k němu máslo. Právě tatarák s máslem je typickým vánočním jídlem Slovinců.
Neměly by vám uniknout ani idrijski žlikrofi, těstoviny ve tvaru Napoleonova klobouku. Plní se vždy trochou brambor a k nim buď další náplní, nebo se doplňují omáčkami a ragú.
Tvar těstovin je tak specifický, že se musejí dělat jen ručně, stroj by to nezvládl. Tohle bylo rozhodně jedno z nejzajímavějších jídel, co jsme měli. A abyste po probuzení nemuseli z pyžama, snídani vám naservírují přímo v pokoji, takže si můžete udělat hezké líné ráno.
Až budete mít chuť se začít hýbat, tak vyrazte na svahy přímo do Kranjske Gory nebo se zkuste prohánět po běžkařském okruhu v Planici. Pod strmými vrcholky si možná budete na chvilku připadat jako závodníci pod obřími skokanskými můstky, které upřímně nahánějí strach.
Planica je jediným místem na světě, kde je osm skokanských můstků v rámci jednoho areálu, mezi nimi i jeden z největších na světě. Není divu, že je považována za kolébku letů na lyžích. Pokud se nebojíte výšek, vyjeďte si výtahem až nahoru a můžete si zkusit, jaký pocit to je, když si skokani sedají na rozjezd.
V muzeu se pak dozvíte třeba i to, co spojuje Planici a Jiřího Rašku. Mimochodem, běžkařskou tréninkovou trať tady v garážích udržují se sněhem i v létě.
U Kranjske Gory si naplánujte návštěvu Kosobrinu, místní restaurace podobné našim šenkům, kde ochutnáte tradiční horská jídla v super provedení. Hutné polévky, pohankové noky nebo ragú. Slovinsko je vyhlášené i pro svůj dýňový olej, v Kosobrinu si ho můžete dát třeba na vanilkovou zmrzlinu.
Druhé lyžařské středisko Rogla, které jsme vyzkoušeli, se zaměřuje hodně na rodiny s dětmi a oproti Kranjske Goře je ve vyšší nadmořské výšce. Letos tady dokonce sezona začala ještě o něco dřív, než původně plánovali. Kromě několika sjezdovek všech úrovní se dá okolí projet na běžkách.
Určitě si vyšlápněte na místní rozhlednu, uvidíte vrcholky Alp, Triglav i chorvatské kopce. A na relax zamiřte do nového wellness v hotelu Natura, kde mají několik saun i vířivek, včetně venkovní, ze které budete pozorovat běžkaře na okruhu.
Během adventu stojí za to si projít i přes kilometr dlouhou stezku korunami stromů, kterou každý večer až do ledna rozzáří tisíce světýlek. Z vrchu se sklouzněte po tobogánu a vraťte se aspoň na chvilku do dětských let.
A protože Rogla je kousek od Mariboru, naplánujte si tady městskou zastávku. Věděli jste, že je tady nejstarší vinná réva na světě, jež dodnes plodí a vyrábějí z ní víno, které však běžný smrtelník neochutná.
Je výsadou primátora jím obdarovat významné osobnosti, mezi nimiž byl Václav Havel nebo královna Alžběta II. Na degustaci slovinských vín se sem ale stavit můžete a místní someliér vám vína při degustaci poskládá přesně podle toho, jaký styl máte rádi.
S vínem souvisejí i další atrakce ve městě, respektive pod ním. Pod Mariborem se nachází jeden z největších komplexů vinných sklepů v Evropě. Dnes už se k výrobě vína nepoužívá, ale prostor, kterým se můžete procházet, je i tak hodně působivý. Stejně tak představa, kolik tisíc litrů vína se uchovávalo v obrovských sudech a další v kachlových tancích o velikosti velké místnosti. Něco podobného jsem nikdy neviděla.
Někde na půl cesty mezi nejstarší vinnou révou a sklepením je rodinné bistro Nana. Dejte si tady brunch, skvěle dochucený tatarák na briošce nebo ravioli s lanýžovou omáčkou. Slovinsko je lanýži protkané, takže si je tady užijete ve vysoké kvalitě. Maribor je menší město, a tak vás nečekají davy turistů a užijete si spíš poklidnou atmosféru.
The post Advent ve slovinských horách. Neokoukané tratě, gastro hody i stezka vrcholky stromů appeared first on Forbes.









