Čtvrtek 08. květnaSvátek má Venku je 12 °C, Oblačno

Ananas & kokos. Exotické duo ve šťavnatém, ale přitom bezlepkovém koláči

Forbes Před 12 hodinami

Ananasový koláč láká exotickým vzhledem i příjemnou kokosovou vůní. Náramně křupe po opečených makadamových oříšcích a mandlích a samotný ananas vkládá do koláče ještě více šťavnatosti, přestože jde o bezlepkové těsto.

Moučník je přirozeně bezlepkový díky mandlové, kokosové a tapiokové mouce. Našlehané bílky koláč velmi zjemní, a to právě i přes použití hutnějších typů mouky. Výsledkem je vláčné, odlehčené těsto, které je však stále natolik pevné, aby udrželo plátky ananasu i během pečení a nepropadly se jím.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Bezlepkový koláč s kokosem, ananasem a ořechy

Na formu 24 x 21 cm potřebujete:

  • 2 vejce
  • 100 g kokosového cukru + na posypání
  • 190 ml kokosového mléka
  • 110 ml rozpuštěného kokosového oleje + na vymazání
  • 110 g jemně mletých mandlí + na vysypání
  • 50 g kokosové mouky + na vysypání
  • 50 g tapiokové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky citronové kůry
  • Špetka soli
  • Špetka tonky nebo vanilky
  • 9 plátků ananasu (čerstvých nebo konzervovaných)
  • 60 g celých makadamových ořechů
  • 40 g celých blanšírovaných mandlí

K podávání:

  • Šlehačka
  • Plátky sušeného ananasu
  • Lístky máty
  • Opečené kokosové lupínky
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Žloutky s cukrem vyšlehejte do husté pěny a ke směsi postupně zašlehejte kokosové mléko s olejem.
  2. V jiné míse smíchejte mleté mandle, kokosovou a tapiokovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, citronovou kůru, špetku soli a špetku tonky. Obě směsi jemně smíchejte.
  3. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Bílky zlehka, v několika dávkách, vmíchejte pomocí stěrky do těsta.
  4. Těsto přeneste do formy vymazané kokosovým olejem a vysypané směsí kokosové mouky a jemně mletých mandlí. Povrch uhlaďte stěrkou, případně formou pro vyrovnání povrchu trochu zatřeste.
  5. Navrch vyskládejte plátky ananasu, makadamové ořechy, celé mandle a vše posypejte trochou kokosového cukru. Pečte při 180 °C 35 až 40 minut a na konci proveďte test špejlí. Když vyjde špejle zapíchnutá do středu těsta suchá, máte hotovo.
  6. Před podáváním nechte koláč zchladnout. Podávejte jej s kopečkem čerstvě vyšlehané šlehačky. Ozdobte sušeným ananasem, lístky čerstvé máty a opečenými kokosovými lupínky.

Tipy & triky

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Ananas & kokos. Exotické duo ve šťavnatém, ale přitom bezlepkovém koláči appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek