Ananasový koláč láká exotickým vzhledem i příjemnou kokosovou vůní. Náramně křupe po opečených makadamových oříšcích a mandlích a samotný ananas vkládá do koláče ještě více šťavnatosti, přestože jde o bezlepkové těsto.
Moučník je přirozeně bezlepkový díky mandlové, kokosové a tapiokové mouce. Našlehané bílky koláč velmi zjemní, a to právě i přes použití hutnějších typů mouky. Výsledkem je vláčné, odlehčené těsto, které je však stále natolik pevné, aby udrželo plátky ananasu i během pečení a nepropadly se jím.

Bezlepkový koláč s kokosem, ananasem a ořechy
Na formu 24 x 21 cm potřebujete:
- 2 vejce
- 100 g kokosového cukru + na posypání
- 190 ml kokosového mléka
- 110 ml rozpuštěného kokosového oleje + na vymazání
- 110 g jemně mletých mandlí + na vysypání
- 50 g kokosové mouky + na vysypání
- 50 g tapiokové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky citronové kůry
- Špetka soli
- Špetka tonky nebo vanilky
- 9 plátků ananasu (čerstvých nebo konzervovaných)
- 60 g celých makadamových ořechů
- 40 g celých blanšírovaných mandlí
K podávání:
- Šlehačka
- Plátky sušeného ananasu
- Lístky máty
- Opečené kokosové lupínky

Postup
- Žloutky s cukrem vyšlehejte do husté pěny a ke směsi postupně zašlehejte kokosové mléko s olejem.
- V jiné míse smíchejte mleté mandle, kokosovou a tapiokovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, citronovou kůru, špetku soli a špetku tonky. Obě směsi jemně smíchejte.
- Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Bílky zlehka, v několika dávkách, vmíchejte pomocí stěrky do těsta.
- Těsto přeneste do formy vymazané kokosovým olejem a vysypané směsí kokosové mouky a jemně mletých mandlí. Povrch uhlaďte stěrkou, případně formou pro vyrovnání povrchu trochu zatřeste.
- Navrch vyskládejte plátky ananasu, makadamové ořechy, celé mandle a vše posypejte trochou kokosového cukru. Pečte při 180 °C 35 až 40 minut a na konci proveďte test špejlí. Když vyjde špejle zapíchnutá do středu těsta suchá, máte hotovo.
- Před podáváním nechte koláč zchladnout. Podávejte jej s kopečkem čerstvě vyšlehané šlehačky. Ozdobte sušeným ananasem, lístky čerstvé máty a opečenými kokosovými lupínky.
Tipy & triky
- Dle chuti můžete koláč podávat rovněž s kopečkem ďábelsky čokoládové zmrzliny nebo snadné cottage zmrzliny à la jahodový cheesecake. Ananasový koláč příjemně osvěží i lžíce jogurtu či zakysané smetany.
- Čekání na prosluněnou pláž vám alespoň trochu ukrátí chuť tropického dortu s kokosem a ananasem.

The post Ananas & kokos. Exotické duo ve šťavnatém, ale přitom bezlepkovém koláči appeared first on Forbes.