Pondělí 07. červenceSvátek má Venku je 18 °C, Zataženo

Bleskové kombo rýžového závitku a omelety: křupavá „vietnamská pizza“

Forbes Před 11 měsíci

Podobně jako byly sociální sítě před pár týdny plné bezlepkového cottage „chleba“, nyní algoritmy fanouškům rychlých jídel bez mouky servírují jednoduché wrapy či závitky z rýžového papíru. Čtete o nich zde, což znamená, že fungují. Recept je to vážně rychlý, přizpůsobitelný obsahu vaší lednice a ideální na snídani, svačinu i rychlé hlavní jídlo.

Tato „vietnamská pizza“ je ideální řešení, když se vám nechtějí motat rýžové závitky a odmítáte se odbývat junk foodem. Hotovo máte s přehledem za 5 minut. Pokud si rýžový wrap dáváte jako hlavní jídlo, doporučuji připravit placky 2 až 3.

Foto Eva Malúšová

Vietnamská pizza (Bánh Tráng Nướng) – závitky z rýžového papíru

Na 1 malou porci potřebujete:

  • 1 plát rýžového papíru
  • Olej
  • 1 vejce
  • 1 jarní cibulka
  • Sůl 
  • 2 lžíce proteinu (viz níže)
  • 1 lžíce majonézy (např. Kewpie)
  • 1 až 2 lžičky srirachy nebo sladké chilli omáčky
  • Sojová omáčka
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Rozpalte pánev, zlehka ji pokapejte olejem, položte na ni rýžový papír a na něj rozetřete rozšlehané vejce. Trochu osolte, přidat můžete i chilli olej.
  2. Vejce posypejte nasekanou jarní cibulkou a vámi zvolenou bílkovinou a asi dvě minuty opékejte, až vejce zpevní a papír je zespodu křupavý. Zakápněte majonézou a srirachou, přehněte na polovinu nebo srolujte a podávejte.
  3. Wrapy doporučuji máčet do sojové omáčky zředěné vodou a případně dochucené trochou rýžového octa.

Jakou dát do jídla bílkovinu: Vejce dodají něco proteinu, ale doporučuji přidat další. Tradičně se používají sušené vepřové nitě, ale poslouží i u nás dostupnější šunka, kvalitní párky (na jejich použití narazíte překvapivě často!), tuňák z plechovky nebo strouhaný sýr (případně v kombinaci se šunkou). Nic nezkazíte ani orestovaným mletým vepřovým nebo zbytky glazovaného bůčku.

Čím placky dochutit: Kromě čerstvé jarní cibulky je skvělá i restovaná (smažená) cibulka, kterou využijete do celé řady asijských jídel, čerstvý koriandr, perila nebo chilli. Vedle voňavého sečuánského chilli oleje doporučuji také olej z jarní cibulky, na obou zmíněných můžete placky i opékat. Místo soli se dají použít sušené krevetky.

Přidejte více zeleniny: Pro šťavnatost posypejte placky trochu kukuřice nebo vejce nastavte jemně strouhanou mrkví a krouhaným zelím.

Foto Eva Malúšová
Pokračovat na celý článek