Povidla s mákem jsou úžasnou kombinací, která potěší v podání palačinek, lívanců, dortů i klasických kynutých buchet. Skvěle se k sobě hodí jak chutí, tak vzhledem. Jemně vyšlehaný ochucený tvaroh palačinky obohatí o lahodnou chuť i bílkoviny, takže vás navíc příjemně zasytí.
Makovým palačinkám dodává svěží chuť citronová kůra, se kterou rozhodně nešetřete. Tvarohovou náplň zase osvěží šťáva z citronu. Kromě povidel můžete rozvařit švestky, maliny, ostružiny nebo višně. Všechny kombinace chutnají i vypadají úžasně.
Makové palačinky se šlehaným tvarohem a švestkovými povidly
Na 10 palačinek potřebujete:
- 200 g hladké mouky
- Špetka soli
- Kůra z 1 bio citronu
- 50 g celého máku
- 3 vejce
- 600 ml mléka
- Přepuštěné máslo, řepkový nebo kokosový olej
- Moučkový cukr na posypání
- Čerstvé ostružiny
Na šlehaný tvaroh:
- 400 g tučného tvarohu
- 2 lžíce medu
- 1 až 2 lžíce citronové šťávy
Na povidla:
- 200 g švestkových povidel
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžíce citronové šťávy
- Pár kapek vanilkového extraktu

Postup
- V míse smíchejte prosátou mouku se špetkou soli, citronovou kůrou a mákem. Vejce rozmíchejte s mlékem a obě směsi spojte. Vymíchejte hladké těsto a nechte jej alespoň 15 minut odležet.
- Tvaroh v misce smíchejte s medem a citronovou šťávou. Pomocí metličky vyšlehejte do hladké a nadýchané konzistence.
- Povidla (nejlépe tato domácí povidla z trouby & bez cukru) rozehřejte v rendlíku s trochou vody nebo rumu. Ochuťte je skořicí, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.
- Nepřilnavou pánev (na palačinky) rozehřejte a potřete trochou tuku. Krouživými pohyby naneste naběračku těsta a rozprostřete do tenka po celé ploše pánve.
- Smažte na středním plameni, dokud shora palačinka nezpevní, pak ji opečte krátce i z druhé strany. Pánev potírejte průběžně tukem. Hotové palačinky skládejte na sebe, aby si udržely teplo a byly poddajnější k přehnutí.
- Postupně je naplňte šlehaným tvarohem a nadvakrát přeložte nebo zarolujte. Posypejte jemně moučkovým cukrem a podávejte s povidly a čerstvými ostružinami.
Tip: Palačinky ozdobte jakýmkoli jiným sezonním ovocem, hodí se švestky, maliny, rybíz i višně.

The post Bohatá snídaně. Makové palačinky se šlehaným tvarohem & povidly appeared first on Forbes.