Úterý 26. srpnaSvátek má Venku je 23 °C, Polojasno

Bohatá snídaně. Makové palačinky se šlehaným tvarohem & povidly

Forbes Před 15 hodinami

Povidla s mákem jsou úžasnou kombinací, která potěší v podání palačinek, lívanců, dortůklasických kynutých buchet. Skvěle se k sobě hodí jak chutí, tak vzhledem. Jemně vyšlehaný ochucený tvaroh palačinky obohatí o lahodnou chuť i bílkoviny, takže vás navíc příjemně zasytí.

Makovým palačinkám dodává svěží chuť citronová kůra, se kterou rozhodně nešetřete. Tvarohovou náplň zase osvěží šťáva z citronu. Kromě povidel můžete rozvařit švestky, maliny, ostružiny nebo višně. Všechny kombinace chutnají i vypadají úžasně.

Makové palačinky se šlehaným tvarohem a švestkovými povidly

Na 10 palačinek potřebujete:

  • 200 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • Kůra z 1 bio citronu
  • 50 g celého máku
  • 3 vejce
  • 600 ml mléka
  • Přepuštěné máslo, řepkový nebo kokosový olej
  • Moučkový cukr na posypání
  • Čerstvé ostružiny

Na šlehaný tvaroh:

  • 400 g tučného tvarohu
  • 2 lžíce medu
  • 1 až 2 lžíce citronové šťávy

Na povidla:

  • 200 g švestkových povidel
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Pár kapek vanilkového extraktu
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. V míse smíchejte prosátou mouku se špetkou soli, citronovou kůrou a mákem. Vejce rozmíchejte s mlékem a obě směsi spojte. Vymíchejte hladké těsto a nechte jej alespoň 15 minut odležet.
  2. Tvaroh v misce smíchejte s medem a citronovou šťávou. Pomocí metličky vyšlehejte do hladké a nadýchané konzistence.
  3. Povidla (nejlépe tato domácí povidla z trouby & bez cukru) rozehřejte v rendlíku s trochou vody nebo rumu. Ochuťte je skořicí, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.
  4. Nepřilnavou pánev (na palačinky) rozehřejte a potřete trochou tuku. Krouživými pohyby naneste naběračku těsta a rozprostřete do tenka po celé ploše pánve.
  5. Smažte na středním plameni, dokud shora palačinka nezpevní, pak ji opečte krátce i z druhé strany. Pánev potírejte průběžně tukem. Hotové palačinky skládejte na sebe, aby si udržely teplo a byly poddajnější k přehnutí.
  6. Postupně je naplňte šlehaným tvarohem a nadvakrát přeložte nebo zarolujte. Posypejte jemně moučkovým cukrem a podávejte s povidly a čerstvými ostružinami.

Tip: Palačinky ozdobte jakýmkoli jiným sezonním ovocem, hodí se švestky, maliny, rybíz i višně.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Bohatá snídaně. Makové palačinky se šlehaným tvarohem & povidly appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek