Zapomeňte na obyčejné koblihy s marmeládou. Boston cream jsou vyšší liga – nadýchané těsto, bohatý vanilkový krém a na vrchu lesklá čokoládová poleva. Dáte si jeden a uvidíte, proč se z téhle americké klasiky stala legenda.
Boston cream donuty vznikly jako variace na dort Boston Cream Pie, který byl v roce 1996 vyhlášen oficiálním dezertem státu Massachusetts. Jsou to nadýchané koblihy plněné vanilkovým krémem a polité čokoládovou polevou – spojení, které baví už víc než století.

Domácí koblihy plněné vanilkovým krémem: Boston cream donuty
Na 13 koblížků budete potřebovat:
- 180 g mléka
- 20 g čerstvého droždí či sáček sušeného
- 480 g hladké mouky
- 50 g krupicového cukru
- 1 vejce + 1 žloutek navíc
- 2 lžíce rumu
- ⅓ lžičky muškátového oříšku
- ½ lžičky soli
- 65 g změklého másla
Na krém:
- 450 g mléka
- 1 lžíci vanilkové pasty, vanilkový lusk či ½ lžičky mleté vanilky
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 4 žloutky
- 30 g kukuřičného škrobu
- 85 g krupicového cukru
- 60 g másla
Na dokončení a polevu:
- 80 g smetany ke šlehání
- 80 g hořké čokolády
- asi 500 g řepkového oleje na smažení

Postup
- Začněte s přípravou těsta. Mléko lehce ohřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžíci cukru a mouky, zamíchejte a nechte kvásek vzejít na teplém místě asi 10 minut. Jakmile je kvásek aktivní, ve velké míse či míse od robotu ho smíchejte se zbylou moukou, cukrem, vajíčkem a žloutkem, rumem, muškátovým oříškem a solí. Těsto nahrubo propojte a nechte odležet 5 minut, aby se mohl rozvinout lepek.
- Začněte na nejnižší rychlost pomalu hníst a postupně přidávejte pokrájené změklé máslo. Vypracujte hladké těsto, hněťte ho v robotu asi 10 minut, pokud ho nemáte, musíte těsto hníst ručně ještě delší dobu. Správně uhnětené těsto by mělo být krásně pružné, lesklé, hladké a jen lehce lepkavé. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca hodinu až hodinu a půl, těsto by mělo zdvojnásobit objem.
- Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplň. Mléko s vanilkou nalijte do kastrůlku a pomalu zahřívejte. Ve vedlejší míse promíchejte žloutky s cukrem a škrobem, pokud je směs až příliš tuhá, přilijte trochu mléka z kastrůlku. Jakmile se na mléce objeví první bublinky, stáhněte ho ihned z plotny a tenkým pramínkem opatrně vlijte ke žloutkům, které při vlévání řádně míchejte metličkou, aby se vysokou teplotou nesrazily.
- Směs přelijte přes jemné sítko, které zachytí případné zbytky vajec, zpátky do hrnce a na co možnou nejnižší teplotu za stálého míchání metličkou zahřívejte. Je důležité směs zahřívat opravdu pomalu a neustále míchat, jinak by se vajíčka mohla srazit či škrob udělat hrudky. Přiveďte náplň k varu a opět za stálého míchání ode dna vařte 5 minut, směs se musí opravdu vařit, jinak by zůstala pachuť škrobu. Náplň by během vaření měla zhoustnout do konzistence hustého pudinku.
- Odstavte z plotny a do vroucího pudinku vmíchejte na kostky pokrájené máslo. Počkejte, až se rozpustí, a zamíchejte do hladkého krému. Nakonec krém přelijte do mísy a přetáhněte potravinářskou fólií tak, aby se zcela dotýkala povrchu náplně, díky tomu se nevytvoří škraloup. Krém nechte vychladnout na lince a poté přesuňte do lednice ztuhnout minimálně na 2 a půl hodiny.
- Jakmile je těsto nakynuté, přesuňte ho opět na linku či válek a lehce prohněťte. Těsto zvažte, mělo by mít cca 850 až 880 g, a rozdělte ho na dílky o cca 65 g. Připravte si pečicí papír a nastříhejte ho na 13 malých čtverečků o velikosti větší, než budou vytvarované koblížky. Dílek těsta lehce v ruce zpracujte a udělejte pevný měšec. Spoje těsta seštípněte k sobě a kuličku vložte do dlaně. Dlaň obraťte k lince a těsto jemně v dlani koulejte po nepomoučněné pracovní ploše, takže vznikne pravidelný a hladký koblížek. Položte ho na připravený čtvereček z pečicího papíru, díky tomu se nepřilepí k lince a budou se vám dávat lépe do oleje.
- Jakmile jsou veškeré koblihy vytvarované, nechte je dalších 45 minut pod utěrkou vykynout. Když jsou nakynuté, rozpalte olej, použijte dostatečné množství, aby koblížky mohly plavat. Ten zahřejte na teplotu 180 °C a můžete začít smažit. Teplotu během smažení neustále měřte, měla by být v rozmezí od 175 °C do maximálně 190 °C. Uchopte koblížek i s pečicím papírem a opatrně ho z papíru vyklopte přímo do oleje. Každý kus smažte 2 minuty z každé strany, poté ho přesuňte na talíř vystlaný ubrousky, abyste z něj odsáli přebytečný olej.
- Usmažené koblihy nechte zcela vychladnout. V každém kusu vytvořte ze strany vařečkou či nožem díru a pomocí cukrářského sáčku je naplňte připraveným ztuhlým vanilkovým krémem.
- Nakonec se pusťte do polevy. Čokoládu pokrájejte a nasypte do misky, smetanu ke šlehání nalijte do kastrůlku a pomalu zahřívejte. Jakmile se na smetaně objeví první bublinky, ihned ji stáhněte z plotny a nalijte na čokoládu. Nechte odstát cca minutu, čokoláda by se vlivem horké smetany měla rozpustit. Rozmíchejte do hladké čokoládové omáčky, následně jednotlivé koblihy opatrně namočte. Nechte ztuhnout.

The post Boston cream donuty. Americká legenda s vanilkovým krémem a čokoládou appeared first on Forbes.