Burčák je český fenomén – vyrábět se podle zákona může pouze z tuzemských hroznů a jeho popularita každým rokem roste. První várku hroznů sklidili vinaři v úterý a v pátek už si na něm lidé mohli pochutnat.
ČTĚTE TAKÉ: Na Chodských slavnostech se sní tisíce koláčů. Takto je dělají v tradiční pekárně v Bořicích
První letošní burčák je ze speciální odrůdy Augustovskij a cena je 100 korun za litr. V příštím týdnu by pak cena měla klesnout na 90 korun. „Patří mezi ty nejdříve dozrávající odrůdy, proto jsme ji vysadili. Bylo to trochu nákladnější, ale chtěli jsme mít už v srpnu první burčáky,“ řekl pro CNN Prima NEWS vinař David Šťastný.
„Kvalita zatím vypadá dobře. V úterý začneme sklízet Irsai Oliver, máme teď za sebou asi osm slunných dnů, takže hrozny nám krásně dozrávají a zdraví hroznů je perfektní,“ dodal Šťastný.
Ve Valticích předpokládají, že za víkend prodají až 800 litrů burčáku. To je kapacita, pro kterou se jim podařilo tento týden během první várky sklidit. Na další odrůdy si ale ještě chvíli budeme muset počkat.
„Tím, jak se otepluje, tak se celkově podmínky pro dozrávání zlepšují. Ve Velkopavlovické podoblasti si myslím, že to hlavní gró produkce bude začínat někdy za týden a půl až 14 dní,“ uvedl vinař Josef Valihrach.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Plnohodnotný oběd za 50 korun? Na oblíbené halušky můžete do řeznictví ve Středočeském kraji