Čtvrtek 16. říjnaSvátek má Venku je 12 °C, Zataženo

Čerstvý fresh ztrácí po 15 minutách vitamíny: Experti radí, jak zatočit s podzimními virózami

CNN Prima News Před 9 hodinami

Lidé spoléhají hlavně na citrusy, plné vitaminu C. Oblíbili si i freshe, ve dvou decích vymačkaných pomerančů je totiž asi sto miligramů „céčka“ – tedy naše potřebná denní dávka. Má to ale jednu podmínku, s čerstvě vylisovanou šťávou nesmíme otálet a měli bychom ji rychle vypít, za 15 minut totiž začne oxidovat a ztrácet cenné látky.

ČTĚTE TAKÉ: Chcete nový život v horách či u moře? Tyto země vám zaplatí, abyste se k nim přestěhovali

Pokud budete mít pocit, že z množství pomerančů už vidíte oranžově, vyměňte je za kiwi. Dodá vám dokonce dvojnásobnou dávku vitaminu C. Službu udělá i rakytník nebo šípky. Sáhnout můžete i po vitaminových doplňcích, které jsou jen méně chutnou variantou zdraví.

Zázrak jménem vitamin D

Vitamin C léčí, jako prevence nachlazení je ale mnohem důležitější méně známý vitamin D. Podle lékárnické asistentky Andrey John je důležité „déčko“ dlouhodobě doplňovat. „Dále také probiotika, můžeme to doplnit selenem a zinkem na podporu imunity, aby byl člověk odolnější vůči bakteriím a virům,“ radí expertka.

Vitamin D je třeba brát v tobolkách, i pokud je naše strava pestrá a plná vitamínů. Chybí nám totiž ten nejlepší terapeut – slunce. Ne nadarmo se říká, že kam nechodí slunce, chodí lékař.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zákaz tepláků v brněnské škole. Absurdní nálepkování, zlobí se rodiče, jiní nařízení tleskají

Pokračovat na celý článek