Nejlíp chutná na verandě chatičky, s nohama čouhajícíma ze stanu nebo v trávě u vody. Ale stejně dobře vám vylepší dny ve městě či v práci. Litý koláč plný šťavnatého ovoce, tvarohové náplně a křupavé drobenky zkrátka chutná jako léto.
Kynutý koláč na plech je letní klasika, která nikdy nezklame: má víc náplně než těsta a zužitkujete na něj snad jakékoli čerstvé i mrazené ovoce. Ideální koláč na víkend na chalupě, ke kávě na balkoně nebo s nohama v lavoru v rozpáleném bytě. Dieta? Až po létě.

Litý kynutý koláč na plech s ovocem, tvarohem a drobenkou
Na plech 28 × 35 centimetrů potřebujete:
- ½ kostky droždí
- 100 g cukru krupice
- 350 g mouky (polohrubá či hladká)
- 250 ml teplého mléka
- 100 g změklého másla
- 1 vejce
- kůru z 1 citronu
- 1 špetku soli
Na náplň:
- 400 až 800 g ovoce (čerstvé či mrazené)
- 500 g tučného tvarohu
- 50 g cukru krupice
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 1 vejce
Na drobenku:
- 70 g změklého másla
- 80 g cukru krupice
- 80 g mouky (polohrubá či hrubá)
- ½ lžičky skořice

Postup
- Do mísy kuchyňského robotu nebo jiné větší nádoby si odvažte cukr a mouku. Do další misky rozdrobte droždí, odeberte k němu dvě lžíce cukru z velké mísy a rozmíchejte do rozpuštění. Přimíchejte dvě lžíce z odvážené mouky a třetinu vlažného mléka a nechte dvacet minut na teplém místě vzejít kvásek.
- Do mísy s moukou přidejte zbylé mléko, změklé máslo, vejce, citronovou kůru, sůl a vzešlý kvásek a deset minut ho robotem s hnětacími háky nebo ručně propracovávejte na hladké těsto. Přikryjte ho fólií nebo utěrkou a nechte asi šedesát minut v teple kynout.
- Mezitím odstopkujte, omyjte a nechte oschnout ovoce (vizte níže). Já dala 800 gramů rybízu, ale stačí ho i méně – čím méně ovoce dáte, tím lépe se koláč propeče i následně převáží na místo konzumace.
- Máslo, cukr, mouku a skořici propracujte na drobenku a uložte zatím do lednice. Tvaroh prošlehejte s cukrem, vanilkou a vejcem.
- Plech vymažte tukem a vysypejte moukou nebo strouhankou. Troubu vyhřejte na 180 °C.
- Vykynuté těsto rozprostřete na připravený plech, potřete tvarohem, posypejte ovocem a nakonec drobenkou. Pečte asi 35 minut dozlatova. Rybízový koláč po vychladnutí pocukrujte.
Tipy & triky:
- Těsto můžete nechat kynout přes noc v lednici, abyste měli koláč čerstvý na druhý den. Než ho rozprostřete na plech, vytáhněte ho alespoň deset minut předem z lednice. Přes noc kynuté těsto je chutnější, stravitelnější a lépe se také časuje pečení.
- Horký koláč ihned po upečení pokropte směsí rozpuštěného másla a rumu, alkohol se odpaří a koláč zůstane krásně voňavý a lahodný.
- Jestli pečete častěji, drobenky udělejte více a zbytek schovejte do mrazáku, ušetříte si tak čas u dalšího pečení. Bude se vám hodit na hrnkový jogurtový koláč i klasickou bublaninu s ovocem.
- Použijte vždy to ovoce, které máte po ruce, klidně mrazené (to nerozmrazujte). Skvělé jsou i meruňky, třešně (k těm je fantastická marcipánová drobenka), jahody s rebarborou, švestky posypané mákem, borůvky, ostružiny, josta…

The post Chutná jako léto. Litý koláč plný tvarohu, ovoce a drobenky appeared first on Forbes.