Sobota 19. červenceSvátek má Venku je 25 °C, Polojasno

Chutná jako léto. Litý koláč plný tvarohu, ovoce a drobenky

Forbes Před 10 hodinami

Nejlíp chutná na verandě chatičky, s nohama čouhajícíma ze stanu nebo v trávě u vody. Ale stejně dobře vám vylepší dny ve městě či v práci. Litý koláč plný šťavnatého ovoce, tvarohové náplně a křupavé drobenky zkrátka chutná jako léto.

Kynutý koláč na plech je letní klasika, která nikdy nezklame: má víc náplně než těsta a zužitkujete na něj snad jakékoli čerstvé i mrazené ovoce. Ideální koláč na víkend na chalupě, ke kávě na balkoně nebo s nohama v lavoru v rozpáleném bytě. Dieta? Až po létě.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Litý kynutý koláč na plech s ovocem, tvarohem a drobenkou

Na plech 28 × 35 centimetrů potřebujete:

  • ½ kostky droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 350 g mouky (polohrubá či hladká)
  • 250 ml teplého mléka
  • 100 g změklého másla
  • 1 vejce
  • kůru z 1 citronu
  • 1 špetku soli

Na náplň:

  • 400 až 800 g ovoce (čerstvé či mrazené) 
  • 500 g tučného tvarohu
  • 50 g cukru krupice
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 vejce

Na drobenku:

  • 70 g změklého másla
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g mouky (polohrubá či hrubá)
  • ½ lžičky skořice
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Do mísy kuchyňského robotu nebo jiné větší nádoby si odvažte cukr a mouku. Do další misky rozdrobte droždí, odeberte k němu dvě lžíce cukru z velké mísy a rozmíchejte do rozpuštění. Přimíchejte dvě lžíce z odvážené mouky a třetinu vlažného mléka a nechte dvacet minut na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do mísy s moukou přidejte zbylé mléko, změklé máslo, vejce, citronovou kůru, sůl a vzešlý kvásek a deset minut ho robotem s hnětacími háky nebo ručně propracovávejte na hladké těsto. Přikryjte ho fólií nebo utěrkou a nechte asi šedesát minut v teple kynout.
  3. Mezitím odstopkujte, omyjte a nechte oschnout ovoce (vizte níže). Já dala 800 gramů rybízu, ale stačí ho i méně – čím méně ovoce dáte, tím lépe se koláč propeče i následně převáží na místo konzumace.
  4. Máslo, cukr, mouku a skořici propracujte na drobenku a uložte zatím do lednice. Tvaroh prošlehejte s cukrem, vanilkou a vejcem.
  5. Plech vymažte tukem a vysypejte moukou nebo strouhankou. Troubu vyhřejte na 180 °C.
  6. Vykynuté těsto rozprostřete na připravený plech, potřete tvarohem, posypejte ovocem a nakonec drobenkou. Pečte asi 35 minut dozlatova. Rybízový koláč po vychladnutí pocukrujte.

Tipy & triky:

  • Těsto můžete nechat kynout přes noc v lednici, abyste měli koláč čerstvý na druhý den. Než ho rozprostřete na plech, vytáhněte ho alespoň deset minut předem z lednice. Přes noc kynuté těsto je chutnější, stravitelnější a lépe se také časuje pečení.
  • Horký koláč ihned po upečení pokropte směsí rozpuštěného másla a rumu, alkohol se odpaří a koláč zůstane krásně voňavý a lahodný.
  • Jestli pečete častěji, drobenky udělejte více a zbytek schovejte do mrazáku, ušetříte si tak čas u dalšího pečení. Bude se vám hodit na hrnkový jogurtový koláčklasickou bublaninu s ovocem.
  • Použijte vždy to ovoce, které máte po ruce, klidně mrazené (to nerozmrazujte). Skvělé jsou i meruňky, třešně (k těm je fantastická marcipánová drobenka), jahody s rebarborou, švestky posypané mákem, borůvky, ostružiny, josta…
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Chutná jako léto. Litý koláč plný tvarohu, ovoce a drobenky appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek