Úterý 12. srpnaSvátek má Venku je 26 °C, Jasno

Co je lepší než Pražský koláč? Pražský koláč s ovocem!

Forbes Před 6 hodinami

Vláčné kynuté těsto, křupavá drobenka, jemný vanilkový krém a šťavnaté ovoce… Kombinace, která nadchne nejen v Praze. Do těsta tradičně patří majonéza a do pudinkového krému našlehaná šlehačka. Koláč voní skořicí a svěží tečku mu dodává právě zralé drobné letní ovoce. 

Pokud byste chtěli zkusit tradiční verzi, recept na klasický pražský koláč u nás najdete také. 

Pražský koláč s ovocem

Na 2 cca 20cm koláče potřebujete:

  • 500 g hladké mouky 
  • 7 g sušeného droždí
  • 60 g krupicového cukru
  • Špetka soli
  • 150 ml vlažného mléka 
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 100 g majonézy 
  • 100 g změklého másla

Na drobenku:

  • 40 g studeného másla
  • 60 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
  • ½ lžičky mleté skořice

Na náplň:

  • 40 g vanilkového pudinku (1 sáček)
  • 500 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 110 g změklého másla 
  • 150 g smetany ke šlehání
  • Letní ovoce (jahody, maliny, borůvky, nakrájené švestky, meruňky apod.)
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. V zadělávací míse smíchejte mouku, instantní droždí, cukr a sůl. Pak do mísy nalijte mléko s rozšlehaným vejcem, přidejte majonézu a nakrájené změklé máslo. Hnětením vypracujte hladké, vláčné těsto. Překryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
  2. Mezitím si připravte vanilkový krém. Z mléka, pudinkového prášku, krupicového a vanilkového cukru připravte podle návodu na obalu vanilkový pudink. Hladinu hotového pudinku přikryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte ho úplně vychladnout.
  3. Pak do pudinku zašlehejte kousky měkkého másla a nakonec do vzniklého krému jemně zamíchejte vyšlehanou smetanu. 
  4. Vykynuté těsto rozdělte na dva stejné díly a vytvarujte z nich bochníčky o průměru 20 cm. Položte je na plech s pečicím papírem a ještě je nechte 30 minut kynout.
  5. Když koláče kynou, je čas připravit si drobenku ze studeného másla, cukru, polohrubé mouky a skořice.
  6. Oba vykynuté koláče potřete rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Pečte je asi 30 minut dozlatova. Po upečení nechte koláče na drátěné mřížce zcela vychladnout.
  7. Každý koláč podélně rozřízněte a na spodní část cukrářským sáčkem nandejte krém. Na něj poklaďte ovoce a přiklopte druhou půlkou koláče. 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Co je lepší než Pražský koláč? Pražský koláč s ovocem! appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek