Vláčné kynuté těsto, křupavá drobenka, jemný vanilkový krém a šťavnaté ovoce… Kombinace, která nadchne nejen v Praze. Do těsta tradičně patří majonéza a do pudinkového krému našlehaná šlehačka. Koláč voní skořicí a svěží tečku mu dodává právě zralé drobné letní ovoce.
Pokud byste chtěli zkusit tradiční verzi, recept na klasický pražský koláč u nás najdete také.
Pražský koláč s ovocem
Na 2 cca 20cm koláče potřebujete:
- 500 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí
- 60 g krupicového cukru
- Špetka soli
- 150 ml vlažného mléka
- 1 vejce + 1 vejce na potření
- 100 g majonézy
- 100 g změklého másla
Na drobenku:
- 40 g studeného másla
- 60 g polohrubé mouky
- 60 g cukru krupice
- ½ lžičky mleté skořice
Na náplň:
- 40 g vanilkového pudinku (1 sáček)
- 500 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 110 g změklého másla
- 150 g smetany ke šlehání
- Letní ovoce (jahody, maliny, borůvky, nakrájené švestky, meruňky apod.)

Postup
- V zadělávací míse smíchejte mouku, instantní droždí, cukr a sůl. Pak do mísy nalijte mléko s rozšlehaným vejcem, přidejte majonézu a nakrájené změklé máslo. Hnětením vypracujte hladké, vláčné těsto. Překryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
- Mezitím si připravte vanilkový krém. Z mléka, pudinkového prášku, krupicového a vanilkového cukru připravte podle návodu na obalu vanilkový pudink. Hladinu hotového pudinku přikryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte ho úplně vychladnout.
- Pak do pudinku zašlehejte kousky měkkého másla a nakonec do vzniklého krému jemně zamíchejte vyšlehanou smetanu.
- Vykynuté těsto rozdělte na dva stejné díly a vytvarujte z nich bochníčky o průměru 20 cm. Položte je na plech s pečicím papírem a ještě je nechte 30 minut kynout.
- Když koláče kynou, je čas připravit si drobenku ze studeného másla, cukru, polohrubé mouky a skořice.
- Oba vykynuté koláče potřete rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Pečte je asi 30 minut dozlatova. Po upečení nechte koláče na drátěné mřížce zcela vychladnout.
- Každý koláč podélně rozřízněte a na spodní část cukrářským sáčkem nandejte krém. Na něj poklaďte ovoce a přiklopte druhou půlkou koláče.

The post Co je lepší než Pražský koláč? Pražský koláč s ovocem! appeared first on Forbes.