Sobota 05. červenceSvátek má Venku je 29 °C, Skoro Zataženo

Cvrččí revoluce. Firma Sens uvádí na trh inovaci v udržitelné stravě

Forbes Před 1 rokem

Firma Sens přináší na trh světově unikátní produkt, cvrččí jerky. Sens Foods je první českou společností specializující se na potraviny z hmyzu, vyrábějící své produkty z cvrččího proteinu. Za úspěšným projektem stojí Češi Daniel Vlach a Radek Hušek, který se umístil ve výběru Forbes 30 pod 30.

Cvrččí jerky vypadá a chutná jako opravdové sušené maso. Jerky značky Sens jsou vyrobeny vlastní unikátní technologií z novátorského cvrččího proteinu a rostlinných bílkovin, přičemž v jednom balení jerky najdeme až 53% cvrččího proteinu. Na vývoji technologie a testování prototypů firma pracovala dva roky.

Vedle výroby proteinu se zaměřují na výzkum zefektivnění udržitelné produkce. “Po rocích vlastního vývoje jsme dosáhli slibovaného cíle, kdy jsme cenu produktu s cvrččím proteinem dokázali stlačit pod úroveň jeho masové alternativy”, říká jeden ze zakladatelů Daniel Vach.

Spoluzakladatel Radek Hušek doplňuje: “Cvrččí protein je stejně kvalitní jako nejlepší hovězí. Na naše dva balíčky cvrččích jerky ale spotřebujeme téměř o tři tisíce litrů vody méně. Vyprodukuje se také 100x méně CO2”. Proto i v OSN vidí cvrččí protein jako jeden z proteinů udržitelné budoucnosti.

S produkty s cvrččím proteinem se firma Sens prosadila zejména ve sportovní výživě mezi lezci a outdoorovou komunitou. Ambasadorem a spolumajitelem značky je i světový šampion v lezení Adam Ondra.

Nově se právě s cvrččími jerky chystají mezi širší veřejnost. Cvrččí jerky plánují prodávat v kamenných obchodech nebo i na čerpacích stanicích, kde jsou hovězí nebo krůtí jerky velmi oblíbené. Jako první ho na trh uvede společnost Rohlík.cz, se kterou Sens spolupracuje již sedm let.

Mezi hlavní trhy Sens Foods patří Německo a Česko. Potenciál startupu potvrzují i investoři Presto Ventures, Reflex Capital a UP21, kteří do něj před lety vložili rekordní potravinovou investici. V tomto roce Sens plánuje prodat zboží v prodejní hodnotě dvaceti pěti milionů korun.

Pokračovat na celý článek