V září našli potravinoví inspektoři v liberecké pobočce marinované maso s prošlou dobou použitelnosti. ČTK zjišťuje vyjádření firmy AmRest, která v Česku KFC provozuje.
SZPI provedla v pobočkách KFC v Česku velké množství kontrol, z nichž většina ještě není dokončena, doplnil Kopřiva.
ČTĚTE TAKÉ: V Dánsku zavřeli všechny pobočky KFC. Provozovatelé podváděli s trvanlivostí masa.
Při rozmrazování masa ve stojaté vodě, k čemuž došlo v Dejvicích, hrozí množení bakterií, které mohou způsobovat zdravotní potíže. Běžná praxe je rozmrazování pod tekoucí vodou. Při kontrole se tento postup týkal téměř devíti kilogramů kuřecích filet. KFC tím "porušilo ustanovení o hygieně potravin, když nedodrželo postupy založené na zásadách systému HACCP (preventivní systém pro zajištění bezpečnosti potravin). Zavedení a dodržování tohoto systému je povinné ze zákona a zcela standardně kontrolováno dozorovými orgány," uvedl Kopřiva.
Zaměstnanci KFC museli maso zlikvidovat a SZPI s provozovatelem zahájila správní řízení o uložení pokuty. Obecně lze v takovém případě uložit pokutu až deset milionů korun.
SZPI spustila v létě rozsáhlé kontroly v KFC na podnět novináře Jana Tuny, který o hygienicky nevhodném nakládání s masem natočil několik reportáží na svém kanálu Tuna versus na síti YouTube. Klíčovým problémem má být podle Tuny falšování údajů o trvanlivosti masa a příprava jídel z masa, které zapáchá či je zkažené. Podle Tuny nejde o nahodilou věc, ale o běžnou praxi.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruská kopie KFC poprvé otevřela.











