Sobota 26. červenceSvátek má Venku je 17 °C, Skoro Zataženo

Dokonalá letní snídaně. Přes noc kynuté lívance uvaříte i v kempu

Forbes Před 22 hodinami

Nadýchané kynuté lívance k snídani uvítá kdekdo, ale vstávat o hodinu dřív už vyžaduje větší odhodlání. Překvapte rodinu nebo kamarády, nachystejte těsto už večer a ráno jen během pár minut osmažte dokonalé čerstvé lívance. I obyčejnou snídani tak proměníte v malý svátek.

Vzpomínáte na instantní lívanečky s ovesnými vločkami? Stačilo přidat vodu a luxusní chalupářská snídaně nebo doplněk k nasbíraným borůvkám byl na světě. Naše ovesné lívance jsou oproti nim z čerstvých surovin, ale času vám nezaberou o moc déle. A zvládnete je i na dovolené, v kempu nebo na chatě.

Vločkové lívanečky jsou dobré i jen tak s džemem nebo skořicovým cukrem, ale doplněné ricottovým krémem či tvarohem a malinovým nebo borůvkovým rozvarem jsou ještě chutnější a výživnější.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Přes noc kynuté lívance s vločkami z lednice s ricottou a malinami

Na 4 slušné porce potřebujete:

  • ½ kostky čerstvého nebo sáček sušeného droždí
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 400 ml mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 1 špetka soli
  • 3 vejce
  • 1 bio citron nebo 1 lžička vanilky
  • Ghí, máslo nebo řepkový olej

Na malinový rozvar:

  • 250 g malin (čerstvých či mražených)
  • 1 až 2 lžíce medu, třtinového cukru či javorového sirupu
  • 1 lžíce citronové šťávy

Na krém:

  • 250 g ricotty či tvarohu
  • 1 až 2 lžíce medu, třtinového cukru či javorového sirupu
  • ½ lžičky vanilky
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Pokud používáte instantní droždí, jednoduše všechny suroviny na těsto smíchejte dohromady. Čerstvé droždí rozdrobte, míchejte s cukrem tak dlouho, až se rozpustí, přidejte asi 50 ml teplého mléka a 2 lžíce mouky a na teplém místě nechte 10 až 20 minut vzejít kvásek.
  2. Zbylou mouku smíchejte se zbylým teplým mlékem, vločkami, solí, vejci, nastrouhanou citronovou kůrou (jen její žlutou částí, bílá je hořká) nebo vanilkou a vzešlým kváskem. Podle potřeby přidejte ještě trochu mléka, ale myslete na to, že těsto díky vločkám o něco zhoustne.
  3. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a nechte kynout buď na teplém místě asi hodinu, nebo přes noc v lednici.
  4. Vykynuté těsto prošlehejte, aby vločky nezůstaly na dně, a pokud kynulo v chladu, nechte ho ještě asi 5 minut zteplat mimo lednici.
  5. Na rozpálené nepřilnavé pánvi nebo lívanečníku smažte na ghí či jiném tuku malé lívanečky. Obracejte je ve chvíli, kdy horní strana zmatní a objeví se na ní bublinky.
  6. Maliny se sladidlem a citronovou šťávou pár minut povařte, až pustí šťávu a změknou.
  7. Ricottu pořádně prošlehejte, oslaďte, ochuťte vanilkou a podle potřeby zřeďte trochou mléka, smetany či jogurtu.
  8. Teplé lívance servírujte s ricottou a malinami, oblíbeným džemem nebo lískooříškovým krémem.

Tipy & triky

  • Den předem si klidně připravte i ricottový krém a malinový rozvar, v lednici vám s přehledem vydrží.
  • Těsto, které nezpracujete, použijte další den, jen ho opět nechte v lednici.
  • Část pšeničné mouky nahraďte ječnou. Lívance s ní jsou krásně nadýchané a nasládlé.
  • Kromě ricotty s malinami je skvělá kombinace tvaroh + meruňky, med + kokos, povidla + strouhaný tvaroh, zakysaná smetana + borůvky nebo jen skořicový cukr, domácí džem či rozpuštěná čokoláda.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Dokonalá letní snídaně. Přes noc kynuté lívance uvaříte i v kempu appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek