Nadýchané kynuté lívance k snídani uvítá kdekdo, ale vstávat o hodinu dřív už vyžaduje větší odhodlání. Překvapte rodinu nebo kamarády, nachystejte těsto už večer a ráno jen během pár minut osmažte dokonalé čerstvé lívance. I obyčejnou snídani tak proměníte v malý svátek.
Vzpomínáte na instantní lívanečky s ovesnými vločkami? Stačilo přidat vodu a luxusní chalupářská snídaně nebo doplněk k nasbíraným borůvkám byl na světě. Naše ovesné lívance jsou oproti nim z čerstvých surovin, ale času vám nezaberou o moc déle. A zvládnete je i na dovolené, v kempu nebo na chatě.
Vločkové lívanečky jsou dobré i jen tak s džemem nebo skořicovým cukrem, ale doplněné ricottovým krémem či tvarohem a malinovým nebo borůvkovým rozvarem jsou ještě chutnější a výživnější.

Přes noc kynuté lívance s vločkami z lednice s ricottou a malinami
Na 4 slušné porce potřebujete:
- ½ kostky čerstvého nebo sáček sušeného droždí
- 2 lžíce cukru krupice
- 400 ml mléka
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g jemných ovesných vloček
- 1 špetka soli
- 3 vejce
- 1 bio citron nebo 1 lžička vanilky
- Ghí, máslo nebo řepkový olej
Na malinový rozvar:
- 250 g malin (čerstvých či mražených)
- 1 až 2 lžíce medu, třtinového cukru či javorového sirupu
- 1 lžíce citronové šťávy
Na krém:
- 250 g ricotty či tvarohu
- 1 až 2 lžíce medu, třtinového cukru či javorového sirupu
- ½ lžičky vanilky

Postup
- Pokud používáte instantní droždí, jednoduše všechny suroviny na těsto smíchejte dohromady. Čerstvé droždí rozdrobte, míchejte s cukrem tak dlouho, až se rozpustí, přidejte asi 50 ml teplého mléka a 2 lžíce mouky a na teplém místě nechte 10 až 20 minut vzejít kvásek.
- Zbylou mouku smíchejte se zbylým teplým mlékem, vločkami, solí, vejci, nastrouhanou citronovou kůrou (jen její žlutou částí, bílá je hořká) nebo vanilkou a vzešlým kváskem. Podle potřeby přidejte ještě trochu mléka, ale myslete na to, že těsto díky vločkám o něco zhoustne.
- Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a nechte kynout buď na teplém místě asi hodinu, nebo přes noc v lednici.
- Vykynuté těsto prošlehejte, aby vločky nezůstaly na dně, a pokud kynulo v chladu, nechte ho ještě asi 5 minut zteplat mimo lednici.
- Na rozpálené nepřilnavé pánvi nebo lívanečníku smažte na ghí či jiném tuku malé lívanečky. Obracejte je ve chvíli, kdy horní strana zmatní a objeví se na ní bublinky.
- Maliny se sladidlem a citronovou šťávou pár minut povařte, až pustí šťávu a změknou.
- Ricottu pořádně prošlehejte, oslaďte, ochuťte vanilkou a podle potřeby zřeďte trochou mléka, smetany či jogurtu.
- Teplé lívance servírujte s ricottou a malinami, oblíbeným džemem nebo lískooříškovým krémem.
Tipy & triky
- Den předem si klidně připravte i ricottový krém a malinový rozvar, v lednici vám s přehledem vydrží.
- Těsto, které nezpracujete, použijte další den, jen ho opět nechte v lednici.
- Část pšeničné mouky nahraďte ječnou. Lívance s ní jsou krásně nadýchané a nasládlé.
- Kromě ricotty s malinami je skvělá kombinace tvaroh + meruňky, med + kokos, povidla + strouhaný tvaroh, zakysaná smetana + borůvky nebo jen skořicový cukr, domácí džem či rozpuštěná čokoláda.

The post Dokonalá letní snídaně. Přes noc kynuté lívance uvaříte i v kempu appeared first on Forbes.