Sobota 10. květnaSvátek má Venku je 5 °C, Oblačno

Dvě suroviny, které vaši domácí granolu promění v mistrovské dílo

Forbes Před 2 hodinami

Dobře, prozradím vám to hned na začátku, tu nejlepší domácí granolu podle mne vyrobíte s pomocí olivového oleje a soli. Je krásně křupavá, chuťově výrazná, extrémně snadná na přípravu a přitom mnohem zdravější než drtivá většina kupovaných müsli.

Olivový olej je nejen zdravější než častěji používaný kokosový tuk, ale také ho stačí do směsi vloček a ořechů jednoduše nalít, nemusíte nic rozehřívat. Sůl pak zvýrazní chuť ořechů i sladkost javorového sirupu, kokosu a rozinek. Zkrátka domácí granola, která vám vylepší sebehektičtější ráno (stačí pak přidat jogurt a ovoce) a skvěle se hodí i jako jednoduchý jedlý dárek plný zdravých surovin.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Domácí granola bez cukru (s ořechy, kokosem a olivovým olejem)

Na 3 menší sklenice potřebujete:

  • 250 g jemných ovesných vloček
  • 100 g kokosových lupínků/chipsů
  • 200 g ořechů (loupané mandle, pekany, pistácie)
  • 200 g semínek (tykvová, slunečnicová)
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého kardamomu (lze vynechat)
  • ¾ lžičky soli
  • 100 g tuku (olivový olej, příp. kokosový tuk)
  • 80 g sirupu (javorový, příp. kokosový)
  • 100 g sušeného ovoce (rozinky, příp. brusinky či třešně)
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte vločky, kokosové lupínky, nahrubo nasekané ořechy (já dávám mix pekanů a loupaných mandlí spolu s trochou pistácií, ale použít můžete jakékoli ořechy, které vám chutnají), semínka (dávám půl napůl tykev a slunečnici), skořici, kardamom (dobrý je také mletý hřebíček) a sůl. Přidejte olivový olej (ten je v granole boží!) nebo rozpuštěný kokosový tuk a javorový či jiný sirup a pořádně promíchejte.
  2. Směs uhlaďte do co nejrovnější vrstvy (díky tomu se nebude pálit kokos) na velký hlubší plech a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C asi 35 až 40 minut. Vždy po 10 minutách granolu pořádně promíchejte, znovu uhlaďte a pečte dál. Směs hlavně ke konci pečení kontrolujte, jestli se nepálí. Jakmile je ve všech částech lehce zlatavá, vyndejte ji, vmíchejte rozinky a nechte na plechu zcela vychladnout.
  3. Uchovávejte v uzavřené dóze a spotřebujte do tří týdnů. Nejlepší je jen tak jako zobání, k snídani s jogurtem, čerstvým ovocem a ořechovým máslem (já aktuálně nedám dopustit na lískooříškový krém od Aliky, co chutí připomíná Nutellu, ale na rozdíl od ní obsahuje 100 % ořechů a žádný cukr nebo palmový tuk) nebo jako křupavá posypka zdravé snídaňové kaše.

Granola bez lepku a bez ořechů:

Domácí granolu si můžete dopřát i s alergiemi, stačí použít bezlepkové vločky a místo ořechů dát více semínek.

Čokoládová granola:

Ihned po vytažení z trouby do granoly důkladně zamíchejte 100 g nasekané 85% čokolády, hezky se v ní rozpustí a vločky obalí.

Ještě zdravější snídaně:

K vločkám a ořechům přimíchejte asi 50 g chia semínek a stejné množství mletého lněného semínka.

Slaná granola:

Vyzkoušejte náš recept na slanou granolu a rovnou také slanou ovesnou kaši, obě jsou skvělé.

Jak vybrat ty nejlepší suroviny:

Jestli máte velkou spotřebu ořechů, semínek a ořechových krémů, doporučuji nakupovat spíše na specializovaném e-shopu než v supermarketu, cena i kvalita bude nesrovnatelná. Mě baví např. zdraveorechy.cz, kde seženete vše na jednom místě (včetně skvělých kokosových lupínků, které granole dodávají sladkost). Výborná ořechová másla, tyčinky a přísady na vaření má také Šufan, část sortimentu najdete i na Rohlíku.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Dvě suroviny, které vaši domácí granolu promění v mistrovské dílo appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek