Pondělí 12. květnaSvátek má Venku je 6 °C, Jasno

Grilovací sezona se Čechům prodraží. Zpracovatelé se bojí, že lidé na hovězí zanevřou

CNN Prima News Před 19 hodinami

Jan Balát na Kutnohorsku chová 230 kusů. Dříve ekonomiku farmy táhla spíše rostlinná výroba. V posledních letech ale obilí ani řepka tolik nevynášely, naopak se zvyšuje cena za hovězí skot. „Výkupní cena je teď krásná, ale naprosto zaslouženě,“ popsal pro CNN Prima NEWS Balát. Vrásky ale chovatelům dělají různé nemoci. Ať už choroba modrých jazyků nebo slintavka a kulhavka, které řádily na Slovensku a v Maďarsku. „Když se objevily, tak jsem opravdu nespal. Doufejme, že teď se trochu uklidnilo,“ nechal se slyšet.

ČTĚTE TAKÉ: Svět šílí z dubajské čokolády, cena pistácií strmě roste. A bude hůř, tvrdí odborníci

Radost ze zvyšující se ceny nemají zpracovatelé, podle kterých zdražování hovězího povede i k nižší spotřebě. „Můžeme čekat, že spotřeba hovězího klesne z deseti kilo, co máme za minulý rok. Podíl se bude zvyšovat ve prospěch vepřového a kuřecího masa,“ míní předseda představenstva Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud.

Podle dat Kupi.cz zdražila falešná svíčková meziročně o 28 procent. Kližka pak vyjde v průměru na 261 korun, tedy o 13 procent více než loni. „Tím, jak se blíží grilovací sezona, tak poroste podíl hovězího masa ve slevách stejně jako dalších produktů na grilování,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „My do zahraničí vyvážíme spíše živá zvířata. U nás tu základní surovinu tolik nezpracováváme,“ dodal agrární analytik Petr Havel.

Cena je rozhodující

Farmáři totiž dostávají z ciziny lukrativnější nabídky. Jan Balát třeba vyváží svá zvířata do Polska. „Je to prostě bohužel o té ceně. Ten rozdíl je markantní,“ vysvětlil. „Myslím si, že česká jatka spoléhají na to, že někteří zemědělci neumějí vyvážet do zahraničí a jedou s vyšší marží,“ doplnil farmář.

Na růst cen má také vliv pokles chovů napříč Evropou. Podle zpracovatelů masa za posledních pět let klesl počet skotu v sedmadvacítce o skoro pět milionů kusů.

Místo hovězího by lidé mohli na grilování ušetřit s kuřecím, krůtím nebo i rybím masem. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl výživový poradce Petr Havlíček. „Ta zpráva není nijak zásadně tragická. Máme samozřejmě jiné druhy masa nebo živočišných výrobků. Nicméně asi by nebylo úplně nejlepší, kdyby nám hovězí maso z jídelníčku zcela zmizelo, přeci jen jde o maso velmi hodnotné, zvláště v případě masa, které je produkováno na pastvě,“ vysvětlil Havlíček s tím, že oproti třeba kuřecímu masu je hovězí významným zdrojem některých minerálních látek, především železa.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ceny energií sníží dostavba Dukovan, řekl Fiala. Francouzská firma jde proti zájmům Česka

Pokračovat na celý článek