Vietnamské hovězí kostky s citronovou trávou vás potěší svým úžasným aroma, sofistikovanou, ale lehkou chutí i snadnou přípravou. Jednoznačně chutnají nejlépe s jasmínovou rýží a koriandrem.
Kde koupit & jak pěstovat citronovou trávu
Nenechte se zlákat nápadem vyměnit citronovou trávu za nějakou náhražku. Má krásné pronikavé citronové aroma, a to i ve velice malém množství. Ačkoli stonek oloupete až do samotné „dřeně“, i ten drobet, který použijete, má sílu. Citronovou trávu koupíte online na Rohlíku, v dobře zásobených supermarketech i asijských zeleninách. V Sapě ji na jistotu mají také mrazenou.
Ze stonků, které jste nevyužili, můžete vypěstovat další citronovou trávu! Stačí spodní část stonku ponořit do vody, a až pustí kořínky, zasadit ji do květináče. Časem se začne pomalu rozrůstat a využít ji můžete nejen do vaření, ale i k přípravě svěžího (ledového) čaje.
Vietnamský hovězí guláš s citronovou trávou
Na 4 porce potřebujete:
- 600 g hovězí zadní kýty
- Olej
- 3 až 4 šalotky (dle velikosti)
- 3 stonky citronové trávy
- 2 stroužky česneku
- 1 kajenská chilli paprička
- 500 ml hovězího vývaru
- 3 limetkové listy
- 1 hvězdička badyánu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička rybí omáčky
K podávání:
- Jasmínová rýže
- Koriandr
- Chilli paprička

Postup
- Hovězí maso nakrájejte na kostky velikosti sousta.
- Pokud máte, použijte litinový hrnec. V něm rozehřejte asi 2 lžíce oleje a maso ze všech stran opečte. Jestli pustí šťávu, nechte ji vypařit a pak ještě chvíli opékejte. Můžete tomu zamezit tak, že maso opečete nadvakrát. Opečené maso vyndejte z hrnce.
- Šalotku nakrájejte najemno. Dva stonky citronové trávu oloupejte a měkký střed nakrájejte také najemno. Ze zbylého stonku odloupněte pár vrstev a čepelí nože roztlučte. Najemno nasekejte i česnek a chilli papričku – tu nejdříve zbavte semínek a použijte polovinu nebo celou dle chuti.
- Do hrnce přilijte trochu oleje a šalotku pozvolna opékejte, dokud nezměkne. Pak přidejte nakrájenou citronovou trávu s česnekem a chilli a několik málo sekund míchejte. Maso vraťte do hrnce, přilijte vývar, přidejte limetkové listy, badyán, sójovou a rybí omáčku. Promíchejte a nakonec do tekutiny ponořte rozbitý stonek citronové trávy. Přiveďte k varu, přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 160 °C. Duste 1,5 hodiny, popř. o trochu déle, je-li to s ohledem na měkkost masa potřeba.
- Podávejte s jasmínovou rýží, koriandrem a nakrájenou chilli papričkou.
Tip: Jestli máte rádi vietnamskou kuchyni, vyzkoušejte i domácí, ale autentickou verzi Phở Bò, Bún bò Nam Bô nebo Đậu Sốt Cà Chua (tofu v rajčatové omáčce).

The post Guláš po vietnamsku. Hovězí s citronovou trávou vás potěší autentickou chutí i lehkým provedením appeared first on Forbes.