Středa 08. říjnaSvátek má Venku je 11 °C, Zataženo

Hygge na talíři. Hruškový koláč s frangipane vykouzlí pravou podzimní pohodu

Forbes Před 2 týdny

Venku sychravo, doma teplo, voňavo a útulno… Podzim přichází v plné kráse a my v kuchyni čím dál častěji pečeme sladké dezerty z ovoce, které letos přineslo na plody štědré léto. V dnešním receptu využijeme sladké hrušky v klasické kombinaci s mandlovou náplní frangipane. Místo hrušek můžete stejným způsobem použít jablka.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Hruškový koláč s mandlovým frangipane

Na formu o rozměrech 25 x 20 cm (nebo kulatou ø 23 cm) potřebujete:

  • 80 g změklého másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 140 g hladké mouky
  • Špetku soli

Na hrušky:

  • 2 hrušky
  • 1 l vody
  • 1 hrnek cukru krupice
  • Šťáva z celého citronu

Na frangipane:

  • 60 g změklého másla
  • 70 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 150 g mandlové mouky
  • 1 lžíce likéru Amaretto
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Nejprve připravte těsto. V míse prošlehejte máslo pokojové teploty s moučkovým cukrem do krémové konzistence. Přidejte žloutky, špetku soli a poté postupně zapracujte mouku. Vytvořte kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice.
  2. Teď jsou na řadě hrušky. Ve velkém hrnci zahřejte vodu s citronovou šťávou a cukrem. Do vody dejte vařit celé oloupané hrušky na cca 20 minut. Pak je vyjměte z vody, nechte zchladnout, rozpulte a nakrájejte.
  3. Mandlový frangipane připravte následovně: v míse vyšlehejte ručním šlehačem máslo s cukrem do hladka. Postupně zašlehejte vejce, poté mandlovou mouku a Amaretto. Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C.
  5. Vychladlé těsto rozválejte a pomocí válečku ho přendejte do koláčové formy. Přečnívající okraje těsta odkrojte. Na těsto rovnoměrně rozetřete mandlovou směs frangipane.
  6. Na něj položte nakrájené hrušky.
  7. Koláč pečte 35 až 40 minut, dokud náplň neztuhne a těsto nezíská zlatohnědou barvu.
  8. Koláč nechte vychladnout ve formě, pak ho vyjměte. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Co dalšího s hruškami: Inspirujte se i dalšími hruškovými recepty, třeba na kakaový vláčný perník, fantastická hrušková povidla bez cukru, hruškový závin či exotický koláč. Skvělé jsou také na slano, třeba v quichi s karamelizovanou cibulí, hruškami a gorgonzolou.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Hygge na talíři. Hruškový koláč s frangipane vykouzlí pravou podzimní pohodu appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek