Venku sychravo, doma teplo, voňavo a útulno… Podzim přichází v plné kráse a my v kuchyni čím dál častěji pečeme sladké dezerty z ovoce, které letos přineslo na plody štědré léto. V dnešním receptu využijeme sladké hrušky v klasické kombinaci s mandlovou náplní frangipane. Místo hrušek můžete stejným způsobem použít jablka.

Hruškový koláč s mandlovým frangipane
Na formu o rozměrech 25 x 20 cm (nebo kulatou ø 23 cm) potřebujete:
- 80 g změklého másla
- 70 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 140 g hladké mouky
- Špetku soli
Na hrušky:
- 2 hrušky
- 1 l vody
- 1 hrnek cukru krupice
- Šťáva z celého citronu
Na frangipane:
- 60 g změklého másla
- 70 g cukru krupice
- 2 vejce
- 150 g mandlové mouky
- 1 lžíce likéru Amaretto

Postup
- Nejprve připravte těsto. V míse prošlehejte máslo pokojové teploty s moučkovým cukrem do krémové konzistence. Přidejte žloutky, špetku soli a poté postupně zapracujte mouku. Vytvořte kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice.
- Teď jsou na řadě hrušky. Ve velkém hrnci zahřejte vodu s citronovou šťávou a cukrem. Do vody dejte vařit celé oloupané hrušky na cca 20 minut. Pak je vyjměte z vody, nechte zchladnout, rozpulte a nakrájejte.
- Mandlový frangipane připravte následovně: v míse vyšlehejte ručním šlehačem máslo s cukrem do hladka. Postupně zašlehejte vejce, poté mandlovou mouku a Amaretto. Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vychladlé těsto rozválejte a pomocí válečku ho přendejte do koláčové formy. Přečnívající okraje těsta odkrojte. Na těsto rovnoměrně rozetřete mandlovou směs frangipane.
- Na něj položte nakrájené hrušky.
- Koláč pečte 35 až 40 minut, dokud náplň neztuhne a těsto nezíská zlatohnědou barvu.
- Koláč nechte vychladnout ve formě, pak ho vyjměte. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Co dalšího s hruškami: Inspirujte se i dalšími hruškovými recepty, třeba na kakaový vláčný perník, fantastická hrušková povidla bez cukru, hruškový závin či exotický koláč. Skvělé jsou také na slano, třeba v quichi s karamelizovanou cibulí, hruškami a gorgonzolou.

The post Hygge na talíři. Hruškový koláč s frangipane vykouzlí pravou podzimní pohodu appeared first on Forbes.