Pondělí 22. prosinceSvátek má Venku je 3 °C, Zataženo

Jak skladovat bramborový salát nebo odlehčit řízek? Experti radí, jak na vánoční prohřešky

CNN Prima News Před 1 dnem

Základem každé štědrovečerní hostiny je bramborový salát. Víte ale, jak jej správně uschovat? „Mísu se salátem nesmíme nechávat při pokojové teplotě více než půl dne. Když jej budeme uchovávat v ledničce, můžeme si na něm pochutnat možná i sedmý den,“ řekla pro CNN Prima NEWS chemička Jana Hajšlová.

ČTĚTE TAKÉ: Cukroví s blahodárnými účinky? Zkusit můžete polevu ze smrkových výhonků či náplň s meduňkou

Řízek je podle výživového poradce Petra Havlíčka lepší připravit šetrnějším způsobem. „Tedy předsmažit a dopéct v troubě. Jestli opravdu potřebuji klasické smažené jídlo, tak je dobré alespoň použít kvalitní olej,“ sdělil.

Největším hříšníkem v českých supermarketech je vinná klobása. Podle dTestu polovina zkoumaných propadla. „Obsahovaly méně masa, než uváděly na obalech. Jeden výrobek pak byl tučnější, než měl být,“ uvedl redaktor časopisu dTest Jan Maryška.

Hlídat si je třeba i cukroví. „Pokud už jsme si ho napekli s velkou dávkou cukru, tak je vhodné omezit množství a dát si ho například ke snídani. Když se přejíme hned ráno, tak teoreticky máme celý den na to jej ještě ‚vysportovat‘,“ vysvětlila nutriční terapeutka Hana Střítecká.

Například jeden kousek včelího úlu nebo vosího hnízda má přibližně 105 kalorií. Na jejich spálení musíme 12 minut svižně chodit nebo třeba mít zhruba sedm minut sex.

Jak se říká - rozdíl mezi lékem a jedem je jen v množství. Nejopatrnější by měli být lidé s kardiovaskulárními onemocněními, u kterých přejídání může jejich stav velmi rychle zhoršit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bramborový salát podle Ládi Hrušky. S přísadou Karla Gotta, zato bez základní suroviny

Pokračovat na celý článek