Sobota 02. srpnaSvátek má Venku je 17 °C, Zataženo Déšť

Jako od maminky. Ale bez lepku, cukru a mléka: krupicová kaše z pohanky

Forbes Před 3 týdny

Ke zdravějším náhražkám nostalgických chutí jsem zpravidla dost skeptická, ale krupicová kaše z pohanky mě opravdu baví. Má lehce oříškovou chuť, je přirozeně bezlepková a nasládlá a skvěle ladí s karobem, který zase nahradí cukr i kakao.

Zavzpomínejte na dětství a dopřejte si pohankovou kaši na způsob klasické krupice, ale bez lepku, přidaného cukru a klidně i kravského mléka! Pohanková krupice má mnohem jemnější chuť než klasická vařená pohanka, takže se nebojte dát kaši šanci, ani pokud je na vás celá pohanka příliš zemitá.

Pohanková krupicová kaše poslouží jako lahodná snídaně (v tom případě doporučuji ji namočit už večer), sytý dezert nebo sladká večeře. Pro ještě více živin ji doplňte čerstvým či povařeným mrazeným ovocem, ořechovým máslem nebo předem namočenými ořechy a semínky.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Bezlepková krupicová kaše z pohanky

Na 1 porci potřebujete:

  • 300 ml mandlového nebo plnotučného mléka
  • 45 g pohankové krupice
  • Špetka soli

K podávání:

  • 2 lžíce rozpuštěného másla, ghí, kokosového tuku nebo ořechového oleje
  • 1 lžíce karobu nebo špetka skořice

Něco navíc:

  • Ovoce
  • Ořechy
  • Sladidlo (javorový sirup či moučkový cukr)
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Když si vzpomenete, krupici s předstihem namočte do mléka vašeho výběru, a to klidně i den předem. Bude pak jemnější, lépe stravitelná a rychleji se uvaří.
  2. Potom přidejte špetku soli a za častého míchání zahřívejte tak dlouho, až kaše zhoustne, u pohanky to trvá maximálně 5 minut.
  3. Kaši vlijte do hlubokého talíře, přelijte rozpuštěným máslem nebo jiným tukem a posypejte karobem. Ten je spolu s mlékem přirozeně sladký, takže jídlo není třeba doslazovat, ale jestli chcete autentičtější chuť, poprašte krupičku moučkovým cukrem nebo přelijte oblíbeným sladidlem.

Krupicová kaše bez vaření: Pohankovou krupici můžete také jen zalít vroucím mlékem a nechat asi 10 minut nabobtnat.

Proteinová krupicová kaše: Když vám nestačí bílkoviny z mléka a pohanky, vmíchejte do hotové kaše trochu tvarohu, odměrku vašeho oblíbeného proteinu nebo hrst předem namočených ořechů.

Čím kaši dochutit: Přidat můžete i špetku skořice, hřebíčku a kardamomu, perníkové koření nebo vanilku.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Jako od maminky. Ale bez lepku, cukru a mléka: krupicová kaše z pohanky appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek