V USA řádí nebezpečná bakterie Escherichia coli, přičemž její šíření se dává do souvislosti s známým fastfoodovým řetězcem McDonald's. V deseti státech zjistili zatím 49 případů, přičemž jeden člověk zemřel a deset muselo být vyšetřeno, napsala americká CNN.
ČTĚTE VÍCE: Tesco stáhlo z prodeje balíčky závadné trvanlivé potraviny. Zákazníkům vrátí peníze
Všichni, s nimiž se během vyšetřování vedly rozhovory, uvedli, že před propuknutím nákazy jedli v restauracích McDonald's a většina z nich zmínila právě hamburger Quarter Pounder, v Česku známého též jako McRoyal. Přesná ingredience, která mohla infekci vyvolat, zatím nebyla identifikována, ale vyšetřování se zaměřuje především na maso a cibuli v hamburgeru.
"Prvotní výsledky vyšetřování naznačují, že část onemocnění může souviset s cibulí na plátky používanou v Quarter Pounderu, která pochází od jediného dodavatele obsluhujícího tři distribuční centra," uvedl v prohlášení Cesar Piña z fastfoodového řetězce.
McDonald's podle FDA tuto cibuli i hovězí maso používané pro hamburgery Quarter Pounder odstranil z restaurací v postižených státech, přičemž ostatních produktů se stažení z nabídky nedotklo.
Průjem a zvracení
Mezi příznaky nákazy E. coli patří silné žaludeční křeče, průjem a zvracení. Většina lidí, kteří se nakazí, se začne cítit špatně tři až čtyři dny poté, co snědli nebo vypili něco, co tuto bakterii obsahuje.
V roce 1993 E. coli z nedostatečně tepelně upravených hamburgerů v restauracích Jack in the Box vedla ke smrti čtyř dětí.
CNN upozornila, že zprávy o šíření bakterie se podepsaly i na akciích americké fastfoodové značky. Následoval jejich velký propad.