Ať už hledáte recept na rychlý letní dezert, dezert bez pečení, nebo zkrátka milujete dezerty do skla, vyzkoušejte trifle s úžasnou kombinací meruněk a pomeranče. Pomerančovou chuť posílí likér Cointreau a nechybí ani křupavý element v podobě opečených mandliček.
Sladké, mírně nakyslé meruňky se skvěle snoubí se šťavnatými, lehce nahořklými pomeranči. V kombinaci s lahodným nadýchaným krémem a křupavými mandlemi vytvoříte úžasný dezert, a to doslova během chvíle.
Dezerty do skleničky jsou obecně populární, nicméně tento se stane jedním z těch, jež si budete chtít dopřát každé léto. Meruňky, které do dezertu použijete, vybírejte zralé, ale ne úplně měkké. Při vaření by se rychle rozpadly.

Meruňkový trifle (pohár) s piškoty, mascarpone a pomeranči
Na 4 porce potřebujete:
- 2 pomeranče
- 170 g meruněk
- 30 g másla
- 50 g javorového sirupu
- 30 g likéru Cointreau
Krém:
- 200 g mascarpone
- 400 g smetany ke šlehání
- 3 lžíce moučkového cukru
Dále potřebujete:
- 1 sáček čaje Earl Grey
- 1 lžíci likéru Cointreau
- hrst blanšírovaných mandlí
- 8 cukrářských piškotů
Postup
- Z pomerančů okrájejte kůru a pak ostrým nožem vykrájejte jednotlivé segmenty. Pomeranče vykrajujte nad talířem, aby šťáva stékala dovnitř a mohli jste ji později využít. Šťávu vymačkejte též z odkrojků obou pomerančů a uschovejte.
- Meruňky zbavte pecek a překrojte na čtvrtiny.
- V pánvi rozehřejte máslo s javorovým sirupem. Přilijte Cointreau a veškerou pomerančovou šťávu. Směs v pánvi promíchejte a vařte asi tři minuty, dokud se nezredukuje minimálně na polovinu.
- Do pánve vložte meruňky a minutu vařte. Pak přidejte vykrájené segmenty z pomeranče a jen krátce prohřejte. Odstavte z plotny a nechte vychladnout.
- Z jednoho sáčku čaje připravte 200 mililitrů nálevu. Do něj vmíchejte lžíci Cointreau.
- Mandle nasucho opečte na pánvi. Poté přesekejte nahrubo.
- Mascarpone se smetanou a moučkovým cukrem vyšlehejte do nadýchaného hustého krému.
- Připravte si čtyři sklenice. Na dno každé dejte pár kousků ovoce s trochou sirupu.
- Do čaje velice krátce, asi na sekundu, namočte rozlomený cukrářský piškot. Máčejte pocukrovanou stranou vzhůru a poté touto stranou dolů pokládejte do sklenic na ovoce. Zakryjte vrstvou smetanového krému. Na krém dejte další namočené kousky piškotů a na ně ovoce. Posypejte trochou mandlí. Zakryjte dalším krémem a nakonec ozdobte zbylým ovocem a sirupem a posypejte mandlemi.
Tip: Likér Cointreau se vám bude hodit i do božských Crêpes Suzette.

The post Jednoduchá cesta k noblesnímu dezertu. Nadýchaný meruňkový trifle appeared first on Forbes.