Středa 07. květnaSvátek má Venku je 11 °C, Skoro Zataženo

Jemný losos & pikantní jalapeño. Uvařte si chowder plný zeleniny i kontrastů

Forbes Před 17 hodinami

Tradiční chowder je nedílnou součástí anglosaské kuchyně. Jedná se o hustou polévku se smetanou, kořenovou zeleninou a bramborami, v našem případě v rybí variantě s lososem. 

Lososová polévka se zeleninou (chowder)

Na 5 porcí potřebujete:

  • 1 lžíci másla
  • 1 menší pórek
  • 1 střední mrkev 
  • 1 střední petržel
  • 1 stroužek česneku
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 velkou bramboru
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 2 papričky jalapeño
  • sůl & pepř
  • 1 l rybího nebo zeleninového vývaru
  • 2 hrsti mrazeného hrášku
  • 2 porce (filety) lososa bez kůže 
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • citronovou šťávu
  • čerstvou petrželku na ozdobu
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Ve velkém hrnci na másle orestujte nasekaný pórek společně s mrkví a petrželí nakrájenými na kostičky. Po cca čtyřech minutách restování přidejte i plátky česneku a nasekaný řapíkatý celer. Zamíchejte a dál zeleninu zvolna restujte dalších pět minut.
  2. Teď je čas přidat do hrnce na kostičky nakrájené brambory, sušený tymián, nasekanou jednu papričku jalapeño, sůl a čerstvě mletý pepř. 
  3. Zalijte vývarem (ideálně rybím) a promíchejte. Polévku přiveďte k varu, pak teplotu snižte a vařte cca patnáct minut, dokud brambory nezměknou.
  4. Polévku zahustěte částečným rozmixováním tyčovým mixérem přímo v hrnci nebo zvlášť v misce. Vzniklé pyré pak vraťte do polévky.
  5. Do hrnce přidejte mrazený hrášek, kousky lososa a smetanu. Polévku vařte dalších pět minut. Lososový krém nakonec dochuťte citronovou šťávou. 
  6. Porce ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou a druhou nasekanou papričkou.

Tip: Vyzkoušejte i tradiční chowder s kukuřicí a slaninou nebo severskou lososovou polévku lohikeitto

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Jemný losos & pikantní jalapeño. Uvařte si chowder plný zeleniny i kontrastů appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek