Tradiční chowder je nedílnou součástí anglosaské kuchyně. Jedná se o hustou polévku se smetanou, kořenovou zeleninou a bramborami, v našem případě v rybí variantě s lososem.
Lososová polévka se zeleninou (chowder)
Na 5 porcí potřebujete:
- 1 lžíci másla
- 1 menší pórek
- 1 střední mrkev
- 1 střední petržel
- 1 stroužek česneku
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 velkou bramboru
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- 2 papričky jalapeño
- sůl & pepř
- 1 l rybího nebo zeleninového vývaru
- 2 hrsti mrazeného hrášku
- 2 porce (filety) lososa bez kůže
- 200 ml smetany ke šlehání
- citronovou šťávu
- čerstvou petrželku na ozdobu

Postup
- Ve velkém hrnci na másle orestujte nasekaný pórek společně s mrkví a petrželí nakrájenými na kostičky. Po cca čtyřech minutách restování přidejte i plátky česneku a nasekaný řapíkatý celer. Zamíchejte a dál zeleninu zvolna restujte dalších pět minut.
- Teď je čas přidat do hrnce na kostičky nakrájené brambory, sušený tymián, nasekanou jednu papričku jalapeño, sůl a čerstvě mletý pepř.
- Zalijte vývarem (ideálně rybím) a promíchejte. Polévku přiveďte k varu, pak teplotu snižte a vařte cca patnáct minut, dokud brambory nezměknou.
- Polévku zahustěte částečným rozmixováním tyčovým mixérem přímo v hrnci nebo zvlášť v misce. Vzniklé pyré pak vraťte do polévky.
- Do hrnce přidejte mrazený hrášek, kousky lososa a smetanu. Polévku vařte dalších pět minut. Lososový krém nakonec dochuťte citronovou šťávou.
- Porce ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou a druhou nasekanou papričkou.
Tip: Vyzkoušejte i tradiční chowder s kukuřicí a slaninou nebo severskou lososovou polévku lohikeitto.

The post Jemný losos & pikantní jalapeño. Uvařte si chowder plný zeleniny i kontrastů appeared first on Forbes.