Sobota 19. červenceSvátek má Venku je 26 °C, Skoro Jasno

Jokohamské pivo, fitness na Bali i baseball. Tohle je sedm srdcovek Adama Matušky

Forbes Před 5 hodinami

Adam Matuška, tvář rodinného pivovaru, který pomáhal měnit českou pivní scénu, odhaluje svých sedm srdcovek – místa i chutě, které ho formovaly stejně jako pivo, které vaří.

Pivovar Matuška, který vznikl v roce 2009 a který založil Adamův otec, byl dlouhou dobu oblíbený hlavně mezi foodies, gastronomickými insidery a pivními geeky, takový pivovar pivních nadšenců.

Vznikl v době, kdy naprostá většina hospod fungovala pod striktní kontrolou několika velkých značek a to, co dnes ve spoustě hospod považujeme za normální, tedy řadu píp s pivy a speciály od různých výrobců, u nás prakticky neexistovalo. 

Adam po vzoru svého táty vystudoval pivovarnictví a pamatuje si dobu, kdy začít prodávat „Matušku“ byl čin rebelie a odvahy.

„Zlý časy na náměstí Bratří Synků byla myslím první hospoda, která naše pivo začala čepovat. A pak Bar Chýše v Čimicích,“ vzpomíná. Doba je jinde, pivovar má dnes víc než sto pravidelných odběratelů a třicet procent tržeb zároveň pochází z prodeje lahvového piva.

K Adamovým samostatným projektům patří také dva gastronomické: V roce 2019 s Lukášem Svobodou vymyslel a uvedl do provozu Dva Kohouty v Karlíně. V roce 2022 k nim přibyla i moderní hospoda Automat Matuška, která staví na několika různých inspiracích.

„Chtěli jsme současnou verzi automatu, tedy samoobslužného bistra s čepovaným pivem, tak jak existoval v minulosti, ale udělat ho moderně,“ vysvětluje Matuška ve světlém bubenečském podniku vedle stanice Hradčanská, který provozuje s několika společníky. 

K nejčerstvějším úspěchům pivovaru i Adama pak patří vítězství na World Beer Cupu, kde pivovar nedávno vyhrál v kategorii „Keller Beer“ s vídeňským ležákem Broumy. „Hodnotilo se tam přes třicet tisíc piv, takže to opravdu ceníme. Vyhrát na WBC je jako vyhrát pivního Oscara,“ vysvětluje a pokračuje se svými srdcovkami. 


McSorley’s Old Ale House, New York City

Tahle irská hospoda v New Yorku je pro mě taková královna všech hospod. Je otevřená od poloviny devatenáctého století, pracují tady oldschooloví číšnici, kteří v něčem připomínají ty naše od Hrocha nebo od Černého vola, jen jsou trochu přívětivější. Na zemi je sláma a čepuje se jen světlé a tmavé pivo. Je to „must“ pro všechny, kdo mají pivo rádi a zavítají někdy do New Yorku.

McSorley’s Old Ale House
info Foto Leonard J. DeFrancisci, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Bambu Fitness, Bali

Jestli existuje nějaké místo, kde si vždycky dobiju baterky, je to tahle tělocvična na Bali. Perfektní polootevřený interiér, kde si můžete zacvičit na čerstvém vzduchu. Přijedete sem na skútru, dáte si do těla a můžete vyrazit zase někam dál, třeba chytat vlnu na surfu.

Bambu Fitness Bali
info Foto Bambu Fitness Bali

Yokohama Bay Brewing

Japonský sládek Shinya Suzuki z tohohle pivovaru se vyučil i u mého táty. A nedávno, stejně jako my, vyhrál World Beer Club. A víte s čím? S pivem typu český ležák! Jezdím za nimi pravidelně, ochutnávat a vyměňovat si tipy a know-how. Budete-li někdy v Tokiu a zasteskne se vám po českém pivu, tak Yokohama je hned vedle.

Jokohama
info Foto Roberto Jr Saldana / Unsplash

Lokál U Bílé kuželky

Tady jsme venku na patníku s pivem v ruce vymysleli kdysi s Lukášem Svobodou za podpory Ambiente Dva Kohouty. A je to dodnes jedna z mých nejoblíbenějších hospod. Když není místo uvnitř, sednete si prostě na chodník před hospodu a nic vám nechybí.

Lokál U Bílé kuželky
info Foto Ambiente

Krystal Bistro 

Majitelé patří k mým společníkům v Automatu, to ale není důvod, proč Krystal zmiňuju. Tahle karlínská klasika je naprosto ideální restaurací pro každou příležitost a já mám pocit, že by se o ní mělo mluvit víc, než se děje. Pořád dělají tu nejlepší cibulačku a ty nejlepší ovocné knedlíky. Perfektní vaření bez nějakých zbytečných trendovin.

Toskánsko

Poprvé jsem do téhle oblasti přijel do města Castagneto Carduci a celý region, kde je skoro každý dům vinařství, jsem si okamžitě oblíbil. Sice nejsem žádný velký znalec vína, ale vyrazit sem můžete i za výborným jídlem. Vinaři jsou v podstatě hodně podobní sládkům, takže se tu cítím jako doma.

Toskánsko
info Foto Engjell Gjepali / Unsplash

Baseball

Populární americký sport je i moje láska od dětství. Hraju ho asi od svých šesti a v poslední době chodím často na hřiště trénovat s oběma dětmi, dceři je sedm a synovi tři roky.

Na hřišti na Kotlářce u Hvězdy jsem v podstatě strávil dětství. Mám radost, že i když baseball u nás není nejpopulárnější sport, tak o českém týmu je slyšet, draftuje zajímavé zahraniční hráče a nedávno porazili Čínu a nevedli si špatně ani proti Japoncům!

info Foto Tomáš Icík | Fotobanka ČBA

The post Jokohamské pivo, fitness na Bali i baseball. Tohle je sedm srdcovek Adama Matušky appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek