Pátek 19. záříSvátek má Venku je 24 °C, Skoro Jasno

Klasika francouzských klasik. Lotrinský quiche je přímý tah na branku gurmetů

Forbes Před 6 hodinami

Že tuk je nositelem chuti, je známé kuchařské pravidlo, stejně jako motto: „V jednoduchosti je krása (i chuť).“ Francouzská klasika – lotrinský quiche – je důkazem toho, že obě tato pravidla skvěle fungují i dohromady. Výsledkem propojení několika základních ingrediencí je převelice lahodná chuť, která vás neomrzí.

Voňavý sýr a ještě voňavější slanina – silné duo, které ve smetanové náplni lotrinského slaného koláče znásobí svůj potenciál na maximum. To jediné, co by scházelo, je snad už jen křupavý element, který zastupuje křehké máslové těsto. Inu, nic pro dietáře, ale zato ohromíte nadšené gurmety, kteří se nebojí povolit opasky. Tento ikonický francouzský koláč se blýskne při každé rodinné oslavě i setkání s přáteli.

Slaný lotrinský koláč s cibulí, sýrem a slaninou (Quiche Lorraine)

Na formu o průměru 23 cm potřebujete:

  • 200 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 100 g másla
  • 30 ml studené vody

Náplň:

  • 150 g anglické slaniny (plátky)
  • 5 vajec
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • Špetka muškátového oříšku
  • Špetka bílého pepře
  • Sůl
  • 120 g strouhaného ementálu
  • Petrželka na ozdobení (nemusí být)
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. V míse promíchejte mouku se solí. Přidejte na malé kostičky nakrájené máslo a to do mouky zapracujte, aby vznikla drobenka. Nakonec přilijte vodu a rychle zpracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte v lednici minimálně 2 hodiny odpočívat.
  2. Slaninu nakrájejte na proužky a v pánvi vypečte pěkně na barvu. Okraje by měla mít dozlatova, ale zároveň ji nevyškvařte příliš, aby nebyla tvrdá.
  3. Těsto vyndejte z lednice.
  4. V misce prošlehejte vejce se smetanou, muškátovým oříškem, pepřem a solí. Na závěr vmíchejte nastrouhaný sýr.
  5. Těsto vyválejte na plát o něco větší než pečicí forma. Tou těsto dobře vyložte, aby pěkně kopírovalo její tvary. Okraje těsta odstraňte a dno propíchněte několikrát vidličkou. Formu s těstem důkladně vyložte alobalem tak, aby alobal kopíroval tvary a překrýval i vrchní stranu těsta u okraje. Vysypejte celou formu luštěninami (použijte například hrách nebo fazole).
  6. Těsto předpékejte při 220 °C 15 minut. Poté formu vyndejte a troubu ztlumte na 200 °C. Z těsta odstraňte alobal s luštěninami. Korpus vraťte do trouby a pečte 3 až 5 minut, aby vyschl.
  7. Do připraveného korpusu vlijte náplň. Dejte si záležet, aby sýr byl rovnoměrně po celém koláči. Nakonec posypejte opečenou slaninou. Při 160 °C pečte 35 minut. Po upečení nechte vychladnout.
  8. Před servírováním můžete ozdobit petrželkou.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Klasika francouzských klasik. Lotrinský quiche je přímý tah na branku gurmetů appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek