Středa 21. květnaSvátek má Venku je 11 °C, Jasno

Kopr, čabajka i česnek. Zmrzlinářka Ivana z Ralska se odvázala, vítězí však klasika, tvrdí

CNN Prima News Před 1 rokem

Ivana Jablonovská ve své zmrzlinárně v Ralsku připravuje každý den několik desítek příchutí. „Měl jsem koprovou, byl v tom opravdu kopr, byla dobrá,“ popsal jeden ze zákazníků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko se propadlo v žebříčku kvality potravin. Zemědělci projídají dotace, tvrdí obchodníci

Speciální zmrzliny jako česneková, chlebová nebo tvarůžková jsou výsledkem mnoha let experimentování. Než Ivana Jablonovská našla ten správný poměr ingrediencí, skončilo hodně litrů v kanálu. „Netradiční zmrzliny obsahují minimálně 51 procent té základní suroviny, takže čabajková je z čabajky, balkánská je z balkánského sýra... Všechno to opravdu odpovídá,“ líčila Jablonovská.

I tady ale nakonec vyhrává klasika. „Převážně přijdou na ty netradiční zmrzliny, jsou zvědaví, okouknou to, dají si degustační, ale končí u vanilky nebo čokolády,“ uvedla Jablonovská. Velmi populární jsou i sorbety, ty si lidé mohou zkusit připravit i sami doma. „Dáte si zamrazit ovoce, pokud chcete, přidáte cukr, vyšleháte a uděláte si dřeň,“ vysvětlila Jablonovská.

Pokud i vy narazíte na originální zmrzlinu, nenechte si to pro sebe, napište nám jaká to byla, vyfoťte ji a pošlete na mail [email protected]. Do předmětu napište „ZMRZLINA“.

Pokračovat na celý článek