20. červenceSvátek má Venku je 27 °C, Polojasno

Křupe víc než chipsy. Salát s pečenou rýží, mangem a tahini zálivkou

Forbes Před 6 hodinami

Zapomeňte na unavený a nudný salát. Když do hry vstoupí křupavá pečená rýže, sladké mango a krémový sezamový dresink, vznikne jídlo, které má šťávu i charakter. Navíc je to skvělý způsob, jak zužitkovat zbylou rýži z jiného vaření.

Tenhle salát není jen o zelenině – hlavní hvězdou je pečená jasmínová rýže, která se v troubě promění ve zlatavou, voňavou a křupavou bombu. K tomu křehké edamame, sladké mango, jemné avokádo a svěží zelenina, co zajistí perfektní texturu i kontrast. A tahini dresink vše dokonale propojí do krémového finále.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Asijský rýžový salát s křupavou pečenou rýží, mangem a tahini dresinkem (vegan)

Na 2 porce potřebujete:

  • 120 g syrové jasmínové rýže
  • 150 g edamame
  • 200 g červeného zelí
  • 1 mango
  • 1 avokádo
  • ½ okurky
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • ⅓ lžičky chilli vloček
  • 1 hrst solených pražených arašídů

Na zálivku:

  • 2 lžíce tahini
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíci avokádového oleje
  • 1 lžíci rýžového octa
  • 1 stroužek česneku
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Rýži uvařte dle návodu na obalu a nechte kompletně vychladnout alespoň 2 hodiny v lednici, můžete využít i zbylou uvařenou rýži z předešlého dne. Troubu předehřejte na 210 °C a plech vystelte pečicím papírem. Rýži promíchejte se sójovou omáčkou, sezamovým olejem a chilli a rovnoměrně rozprostřete na plechu. Vložte do předehřáté trouby na 45 minut, během pečení každých 15 minut promíchejte, aby se rýže nepřipálila. Výsledná rýže by měla být křupavá a mírně slepená. Nechte ji vychladnout.
  2. Edamame nasypte do hrnce, přidejte vodu a uvařte do měkka. Čerstvé vařte asi 6 minut, pokud máte mrazené, trvá to o cca 2 minuty déle. Uvařené fazole nechte vychladnout.
  3. Červené zelí a mango nakrájejte na tenké nudličky, okurku, avokádo a jarní cibulku nakrájejte na menší kousky. Arašídy pokrájejte nahrubo, můžete je také opražit.
  4. Nakonec připravte dresink, všechny suroviny jednoduše promíchejte s prolisovaným česnekem, pokud je dresink až moc tuhý, přilijte lžíci či dvě vody.
  5. Veškeré komponenty promíchejte v míse, nakonec přelijte dresinkem a znovu vše smíchejte.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Křupe víc než chipsy. Salát s pečenou rýží, mangem a tahini zálivkou appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek