Zapomeňte na unavený a nudný salát. Když do hry vstoupí křupavá pečená rýže, sladké mango a krémový sezamový dresink, vznikne jídlo, které má šťávu i charakter. Navíc je to skvělý způsob, jak zužitkovat zbylou rýži z jiného vaření.
Tenhle salát není jen o zelenině – hlavní hvězdou je pečená jasmínová rýže, která se v troubě promění ve zlatavou, voňavou a křupavou bombu. K tomu křehké edamame, sladké mango, jemné avokádo a svěží zelenina, co zajistí perfektní texturu i kontrast. A tahini dresink vše dokonale propojí do krémového finále.

Asijský rýžový salát s křupavou pečenou rýží, mangem a tahini dresinkem (vegan)
Na 2 porce potřebujete:
- 120 g syrové jasmínové rýže
- 150 g edamame
- 200 g červeného zelí
- 1 mango
- 1 avokádo
- ½ okurky
- 2 stonky jarní cibulky
- 1 lžíci sójové omáčky
- 1 lžíci sezamového oleje
- ⅓ lžičky chilli vloček
- 1 hrst solených pražených arašídů
Na zálivku:
- 2 lžíce tahini
- 1 lžíci sezamového oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíci avokádového oleje
- 1 lžíci rýžového octa
- 1 stroužek česneku

Postup
- Rýži uvařte dle návodu na obalu a nechte kompletně vychladnout alespoň 2 hodiny v lednici, můžete využít i zbylou uvařenou rýži z předešlého dne. Troubu předehřejte na 210 °C a plech vystelte pečicím papírem. Rýži promíchejte se sójovou omáčkou, sezamovým olejem a chilli a rovnoměrně rozprostřete na plechu. Vložte do předehřáté trouby na 45 minut, během pečení každých 15 minut promíchejte, aby se rýže nepřipálila. Výsledná rýže by měla být křupavá a mírně slepená. Nechte ji vychladnout.
- Edamame nasypte do hrnce, přidejte vodu a uvařte do měkka. Čerstvé vařte asi 6 minut, pokud máte mrazené, trvá to o cca 2 minuty déle. Uvařené fazole nechte vychladnout.
- Červené zelí a mango nakrájejte na tenké nudličky, okurku, avokádo a jarní cibulku nakrájejte na menší kousky. Arašídy pokrájejte nahrubo, můžete je také opražit.
- Nakonec připravte dresink, všechny suroviny jednoduše promíchejte s prolisovaným česnekem, pokud je dresink až moc tuhý, přilijte lžíci či dvě vody.
- Veškeré komponenty promíchejte v míse, nakonec přelijte dresinkem a znovu vše smíchejte.

The post Křupe víc než chipsy. Salát s pečenou rýží, mangem a tahini zálivkou appeared first on Forbes.