Čtvrtek 07. srpnaSvátek má Venku je 20 °C, Polojasno

Kuře s broskví nechte minulosti. Meruňky mu sluší víc

Forbes Před 1 dnem

Zapomeňte na kuře s broskví! Vrcholí sezona meruněk, vyzkoušejte kuřecí plátky upéct s nimi. Tepelná úprava zvýrazní chuť meruněk a spolu se zázvorem, chilli a česnekem vytvoří dokonalou souhru s jemným kuřecím masem. Pokud máte raději maso z grilu, omáčku s meruňkami si připravte zvlášť a stehenní řízky zvolna ogrilujte.

Šťavnaté kuřecí a sladké ovoce spolu souzní v mnoha chutných receptech. Vyzkoušejte indické mango chicken, kuře s brusinkami nebo milované i nenáviděné kuřecí s broskví ve formě burgeru.

Pečené kuřecí stehenní řízky na meruňkách

Na 4 až 5 porcí potřebujete:

  • 2 lžíce oleje 
  • 6 menších meruněk 
  • 5 kuřecích vykostěných stehen s kůží
  • sůl & pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžičku chilli vloček
  • 2 lžíce meruňkového džemu 
  • 1 lžíci barbecue omáčky
  • 150 ml kuřecího vývaru 
  • 1 lžíci sekané zelené petrželky 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Meruňky omyjte, rozpulte a vyndejte z nich pecku. Kuřecí maso z obou stran osolte a posypte čerstvě mletým pepřem. 
  2. Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte olej. Na něj položte meruňky řezem dolů a opékejte cca čtyři minuty. Vyndejte meruňky z pánve a dejte je stranou na talíř.
  3. Na stejnou pánev dejte smažit kuřecí stehna (nejprve kůží dolů) na cca dvě minuty z každé strany, jen aby se maso zatáhlo. Pak je vyndejte na talíř k meruňkám.
  4. Vraťte pánev na sporák a snižte výkon plotýnky. Krátce orestujte nasekaný česnek a zázvor. Asi po minutě přidejte chilli vločky, meruňkový džem a barbecue omáčku. Ruční metlou prošlehejte a nakonec přilijte kuřecí vývar. Metličkou seškrábněte všechny opečené kousky ze dna pánve.
  5. Omáčku vařte asi sedm minut, dokud směs mírně nezhoustne. Dle chuti ji dosolte.
  6. Sejměte pánev ze sporáku a vraťte do ní kuřata kůží navrch a meruňky. 
  7. Pánev přikryjte poklicí nebo alobalem a pečte dvacet minut. Následně dalších patnáct minut odkryté, aby maso zezlátlo.
  8. Meruňkové kuře podávejte například s kuskusem, přelité šťávou a posypané nasekanou zelenou petrželkou. 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Kuře s broskví nechte minulosti. Meruňky mu sluší víc appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek