Kuřecí maso (obzvlášť prsa) je oblíbené nejen pro svou křehkost a jemnou chuť, ale i pro rychlou přípravu. Hodí se proto mít v rukávu recept navíc, který obohatí váš „kuřecí repertoár“, ale také vám vytrhne trn z paty ve chvíli, kdy na vaření nezbývá příliš času nebo energie.
Stroganov – originální verze, která se připravuje z hovězího masa, ideálně ze svíčkové, pochází z Ruska a nese svůj název podle šlechtického rodu Stroganovů. Pro svou oblibu se pokrm rozšířil do různých koutů světa, čímž začaly vznikat různé obdoby s jinými druhy masa i zcela bez něj – například houbový Stroganov. Obvykle se soté se svěží chutí po zakysané smetaně podává s rýží nebo těstovinami. Tato varianta s kuřecím masem nejenže je dostupná, ale je také velice rychlá na přípravu, a proto vás zachrání i ve dnech, kdy na vaření nezbývá moc času.
Rychlý kuřecí Stroganov (Stroganoff)
Na 4 porce potřebujete:
- 500 g kuřecích prsou
- Sůl & pepř
- Ghí
- 1 cibule
- 250 g žampionů
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mleté papriky
- 1,5 lžičky dijonské hořčice
- 400 ml kuřecího vývaru
- 2 lžičky worcestrové omáčky
- Petrželka na posypání
- Rýže k podávání
Postup
- Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky. Osolte a opepřete.
- V pánvi rozpalte asi půl lžíce ghí a maso dozlatova opečte ze všech stran. Vyndejte z pánve na talíř.
- Cibuli nakrájejte najemno. Do pánve přidejte další půl až celou lžíci ghí a cibuli opékejte dozlatova. Přidejte na plátky nakrájené žampiony, osolte a dále opékejte, až budou mít houby zlatavou barvu.
- Česnek nasekejte najemno a spolu s mletou paprikou a hořčicí přidejte do pánve. Míchejte asi půl minuty a pak zalijte vývarem. Přidejte worcestrovou omáčku a vařte 2 až 3 minuty. Ve směsi rozmíchejte zakysanou smetanu. Nakonec vraťte do pánve maso a prohřejte.
- Stroganov podávejte s rýží a posypaný nasekanou petrželkou.
The post Kuřecí Stroganov za 20 minut. Comfort food, který zvládnete i ve chvílích totálního off appeared first on Forbes.











