Květákový mozeček je jednoduchý, lehký a bez masa, zkrátka takový nenápadný hrdina letních talířů. Když je totiž moc vedro na maso i velké vaření a lednice zeje prázdnotou, tahle vegetariánská klasika zachrání váš oběd i náladu!
Květák à la mozeček je ideální řešení pro chytré hlavy – na přípravu je rychlejší i jednodušší než třeba obalovaný květák a díky vajíčkům vás i vcelku zasytí. Přidat můžete bílkoviny podle tipů na konci receptu, a přestože recept funguje také bez mascarpone či smetany, je s ním daleko chutnější a krémovější.
Květák nepřipomíná mozeček jen vzhledem, ale i úpravou – odblaněný mozek totiž můžete také orestovat na zlatavé cibulce a zalít vejci. Pokud vás ovšem zabijačkové speciality nelákají, zůstaňte se mnou u jemnější vegetariánské verze.

Mozeček z květáku s bramborem
Na 3 porce potřebujete:
- 1 květák
- 1 velká cibule
- 2 lžíce másla
- 4 vejce
- 125 g mascarpone nebo smetany ke šlehání
- Sůl & pepř
K podávání:
- Brambory
- Máslo
- Čerstvá pažitka či petržel
- Majonéza nebo tatarka

Postup
- Květák rozeberte na růžičky, košťály nakrájejte na plátky a vše uvařte v osolené vodě na skus. Květák by měl být trochu tvrdší než na přímou konzumaci, aby se na pánvi nerozpadl. Slijte z něj veškerou vodu.
- Mezitím na másle opečte doměkka a lehce zlatava najemno pokrájenou cibuli či dvě. Přidejte scezený květák, a pokud pustí vodu, zvyšte teplotu, aby se odpařila (nebo přidejte strouhanku, viz níže).
- Vajíčka rozšlehejte s mascarpone, malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem, nalijte na květák a za častého míchání zahřívejte jen tak dlouho, až vejce zpevní, ale zůstanou stále krémová.
- Mozeček z květáku podávejte s vařenými brambory. Nejlepší je brambory s máslem a nastříhanou pažitkou nebo nasekanou petrželí smíchat přímo v hrnci po scezení. Když si chcete dopřát, přidejte majonézu či domácí tatarku.
Tipy & triky
- Pokud květák na pánvi pustí hodně vody a už je příliš měkký na další vaření, zasypejte ho trochou strouhanky a až poté zalijte vejci.
- Místo klasické cibule použijte pár jarních cibulek, s cibulí opečte také kousky slaniny, šunky či uzeného nebo na závěr vmíchejte nastrouhaný sýr, aby bylo jídlo sytější.
- Květák na způsob mozečku můžete dochutit také špetkou muškátového květu či sladkou paprikou.

The post Květákový mozeček. Letní klasika, na kterou se (ne)zapomíná appeared first on Forbes.