Pátek 04. červenceSvátek má Venku je 24 °C, Oblačno

Květákový mozeček. Letní klasika, na kterou se (ne)zapomíná

Forbes Před 8 hodinami

Květákový mozeček je jednoduchý, lehký a bez masa, zkrátka takový nenápadný hrdina letních talířů. Když je totiž moc vedro na maso i velké vaření a lednice zeje prázdnotou, tahle vegetariánská klasika zachrání váš oběd i náladu!

Květák à la mozeček je ideální řešení pro chytré hlavy – na přípravu je rychlejší i jednodušší než třeba obalovaný květák a díky vajíčkům vás i vcelku zasytí. Přidat můžete bílkoviny podle tipů na konci receptu, a přestože recept funguje také bez mascarpone či smetany, je s ním daleko chutnější a krémovější.

Květák nepřipomíná mozeček jen vzhledem, ale i úpravou – odblaněný mozek totiž můžete také orestovat na zlatavé cibulce a zalít vejci. Pokud vás ovšem zabijačkové speciality nelákají, zůstaňte se mnou u jemnější vegetariánské verze.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Mozeček z květáku s bramborem

Na 3 porce potřebujete:

  • 1 květák
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce másla
  • 4 vejce
  • 125 g mascarpone nebo smetany ke šlehání
  • Sůl & pepř

K podávání:

  • Brambory
  • Máslo
  • Čerstvá pažitka či petržel
  • Majonéza nebo tatarka
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Květák rozeberte na růžičky, košťály nakrájejte na plátky a vše uvařte v osolené vodě na skus. Květák by měl být trochu tvrdší než na přímou konzumaci, aby se na pánvi nerozpadl. Slijte z něj veškerou vodu.
  2. Mezitím na másle opečte doměkka a lehce zlatava najemno pokrájenou cibuli či dvě. Přidejte scezený květák, a pokud pustí vodu, zvyšte teplotu, aby se odpařila (nebo přidejte strouhanku, viz níže).
  3. Vajíčka rozšlehejte s mascarpone, malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem, nalijte na květák a za častého míchání zahřívejte jen tak dlouho, až vejce zpevní, ale zůstanou stále krémová.
  4. Mozeček z květáku podávejte s vařenými brambory. Nejlepší je brambory s máslem a nastříhanou pažitkou nebo nasekanou petrželí smíchat přímo v hrnci po scezení. Když si chcete dopřát, přidejte majonézu či domácí tatarku.

Tipy & triky

  • Pokud květák na pánvi pustí hodně vody a už je příliš měkký na další vaření, zasypejte ho trochou strouhanky a až poté zalijte vejci.
  • Místo klasické cibule použijte pár jarních cibulek, s cibulí opečte také kousky slaniny, šunky či uzeného nebo na závěr vmíchejte nastrouhaný sýr, aby bylo jídlo sytější.
  • Květák na způsob mozečku můžete dochutit také špetkou muškátového květu či sladkou paprikou.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Květákový mozeček. Letní klasika, na kterou se (ne)zapomíná appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek