Čtvrtek 21. srpnaSvátek má Venku je 19 °C, Skoro Zataženo

Léto v každém soustu. Švestkové knedlíky s perníkem a tvarohem

Forbes Před 5 hodinami

Ovocné knedlíky nemusejí znamenat jen prázdné kalorie ze spousty mouky a cukru. Bramborové těsto je nastavené sytým tvarohem, šťavnaté švestky oslazené zase švestkami (respektive povidly bez přidaného cukru) a místo strouhanky dávám voňavé perníčky. Se lžící tvarohového krému poslouží plněné knedlíky jako perfektní letní dezert, a to s překvapivým množstvím bílkovin.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Bramborové tvarohové knedlíky se švestkami, perníkem a povidly

Na 4 až 6 dezertních porcí (12 knedlíků) potřebujete:

  • 10 až 15 zralých švestek
  • povidla nebo marcipán na naplnění
  • 200 g uvařených brambor
  • 250 g tučného tvarohu v alobalu (v kostce)
  • 250 g hrubé mouky + na podsypání
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 špetku soli
  • 1 vejce

Na obalení:

  • měkké perníčky

Na tvarohový krém (lze vynechat):

  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 1 vanilkový cukr
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Švestky omyjte, osušte a nožíkem z nich vyřízněte pecku tak, aby zůstaly vcelku. Místo pecky do každé švestky lžičkou naneste trošku povidel (já používám domácí povidla bez přidaného cukru) nebo kuličku marcipánu.
  2. Prošlehejte vaničkový tvaroh s vanilkovým cukrem a rozmixujte, nastrouhejte nebo jinak nadrťte perníčky. Já dávám měkké perníčky v cukrové polevě, protože jsou sladší a vláčnější než perník na strouhání, ale i ten poslouží.
  3. Předem uvařené brambory ve slupce oloupejte, odvažte si 200 gramů, nastrouhejte najemno a rukama propracujte s tvarohem (pevný tučný v kostce, nikoli řídký ve vaničce!), moukou, cukrem, solí a vejcem.
  4. Do velkého hrnce dejte vařit lehce osolenou vodu a hned se pusťte do knedlíků – kdybyste nechali bramborové těsto déle stát, rozteče se. 
  5. Do ruky si vezměte kousek těsta, vytvarujte z něj tenkou placičku a zabalte do ní naplněnou švestku tak, aby nikde nevyčuhovala. Podle velikosti ovoce vám těsto vyjde na deset až patnáct knedlíků. Knedlíky odkládejte na pomoučenou plochu a v troše mouky je také obalte.
  6. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte ještě pět minut od chvíle, kdy všechny vyplavou na hladinu. Děrovanou lžící je vyndejte a ještě horké obalte v perníčkové drti. Podávejte s vanilkovým tvarohem nebo přelité rozpuštěným máslem.

Tipy & triky:

  • Jestli se vám nechce vařit brambory, udělejte knedlíky čistě tvarohové podle tohoto receptu. Nebo těsto vypracujte z 500 gramů tvarohu v kostce, dvou vajec a 280 gramů dětské krupičky.
  • Uvařené knedlíky můžete obalit také v mletém máku s cukrem, perníku na strouhání, mletých ořeších, drcených karamelových sušenkách nebo na másle opečené strouhance.
  • Místo povidel vtlačte do švestek malé kousky marcipánu jako u těchto meruňkových knedlíků, kombinace švestek a mandlí je minimálně stejně dobrá!
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Léto v každém soustu. Švestkové knedlíky s perníkem a tvarohem appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek