Pondělí 09. červnaSvátek má Venku je 9 °C, Polojasno

Malá hrst, velký efekt. Slaná granola jako tajný vylepšovák všech jídel

Forbes Před 4 dny

Na salát, na vajíčka, na polévku. Nebo jen tak do pusy. Slaná granola je univerzální křupavé zlato, které pozvedne každé jídlo a dost možná vám začne mizet ze sklenice dřív, než si to jídlo připravíte. Vločky, semínka, ořechy a pár chytrých ingrediencí – zkrátka žádná věda, ale velký efekt.

Když chcete své pokrmy doplnit něčím extra, ale bez složitého vaření – sáhněte po domácí slané granole. Tahle křupavá směs zdravých a chutných surovin funguje jako tajný vylepšovák i zcela obyčejných jídel. Dodá jim zábavné křupnutí, živiny i skvělou chuť. A nejlepší na tom je, že ji máte hotovou během chvilky a vydrží vám ve sklenici i několik týdnů. Tedy… pokud ji dřív nesníte jen tak po lžících.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Záleží na každém kousku

Na chuti granoly se podepisuje každá surovina – od koření přes olivový olej až po ořechy. Pokud můžete, vybírejte ty v biokvalitě. Já kupuji velká balení oříšků a semínek u Aliky na zdraveorechy.cz, protože je používám i do overnight oatssladké granoly. Skvělé biokoření má sympatický Sonnentor (koupíte na jejich e-shopu, ve vlastních prodejnách nebo třeba na Rohlíku). Stejně tak olivový olej zvolte extra panenský, kvalitní a chuťově výrazný, protože právě ten doladí chuť celé kouzelné směsi. Granola si zaslouží být hvězdou – a s dobrými surovinami jí taky bude.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Domácí slaná granola s ořechy a semínky

Potřebujete (obměny vizte níže):

  • 300 g jemných ovesných vloček
  • 100 g uzených nebo loupaných mandlí
  • 100 g kešu ořechů
  • 100 g slunečnice
  • 100 g tykvových semínek
  • 50 g lněného semínka
  • 50 g konopného semínka
  • 50 g sezamu
  • 120 g olivového oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce medu, javorového či agávového sirupu
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky soli

Můžete přidat:

  • Chilli vločky
  • Lahůdkové droždí
  • Sušená rajčata
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Mandle a kešu nasekejte velkým nožem nebo několika pulzy v robotu nahrubo a nasypejte do velké mísy. Rukama pořádně promíchejte s vločkami, semínky, olejem, sójovou omáčkou, javorovým sirupem, sušeným rozmarýnem, tymiánem, česnekem a solí. Pokud dáváte klasické neuzené mandle bez soli, dejte soli o něco více. Uzené mandle nicméně dodají granole nejen slanost, ale také výbornou hloubku chuti.
  2. Vše rozprostřete a uhlaďte na co největší hlubší plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 155 °C asi 35 až 40 minut do lehce zlatava. Vždy po 10 minutách granolu pořádně promíchejte, znovu uhlaďte a pečte dál. Směs hlavně ke konci pečení kontrolujte, jestli se nepálí. Jakmile je ve všech částech lehce zlatavá, vyndejte ji a nechte na plechu zcela vychladnout.
  3. Pro pikantnější chuť vmíchejte něco chilli vloček, pro sýrovou vůni dvě hrsti lahůdkového droždí a pro výraznější aroma sekaná sušená rajčata (ne v oleji). Uchovávejte v uzavřené dóze a spotřebujte do čtyř týdnů. 
  4. Slaná granola je výborná jen tak jako zdravé zobání, ke snídani s jogurtem, slanou ovesnou kaší či ochuceným tvarohem a čerstvou zeleninou a jako křupavá posypka na téměř všechna jídla. Dodá příjemné křupnutí i živiny snad jakkoli upraveným vajíčkům, krémovým polévkám, salátům, pečené zelenině i chlebům s pomazánkou.

Tipy & triky

  • Experimentujte s použitými ořechy (hodí se i lískové, vlašské, para, pekany…), semínky (můžete přidat chia nebo naopak nějaký druh vynechat a dát více slunečnice a tykve, které jsou za mne nejlepší), vločkami (část nahraďte pohankovými, žitnými, rýžovými nebo špaldovými) i kořením (lze vynechat česnek a naopak přidat jiné bylinky, orientální směsi nebo třeba římský kmín).
  • Pokud chcete granolu snídat, klidně dejte více vloček a méně ořechů, pokud ji chcete spíš jako chutné zdravé zobání, poměr otočte.
  • Vyzkoušejte i naši dokonalou sladkou granolu, případně lahodnou dýňovou, jablečnou či čokoládovou verzi.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Malá hrst, velký efekt. Slaná granola jako tajný vylepšovák všech jídel appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek