Pondělí 11. srpnaSvátek má Zuzana Venku je 25 °C, Skoro Jasno

Minimalistický salát ze soba nudlí. Potěší vás osvěžující chutí i snadnou přípravou

Forbes Před 8 hodinami

Některé věci nemusejí být zbytečně složité, aby nás nadchly. Sezamový nudlový salát vychází vstříc milovníkům minimalismu při vaření, veganům i těm, co mají rádi asijskou kuchyni.

Inspirací pro tento recept je těstovinový salát, který moje mamka připravuje od doby, kam mi paměť sahá. Základem jsou nudle, okurka, česnek a sójovka. Podle sezony přidávala další suroviny, nicméně cílem nebylo napodobit její verzi, ale posunout ji ještě dále.

Jako základ jsem zvolila soba nudle. Jejich zemitá chuť příjemně podporuje česnek, mírně kontrastuje se svěží okurkou a tím jí dává prostor k většímu vyjádření. Celé to provazuje sezamová chuť semínek i oleje a slaná sójová omáčka. Aby salát získal lepší výživový balanc, je doplněn o tofu. Jako doplněk jsou příjemné výživné a lehce křupavé edamame boby.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Studený nudlový salát ze soba nudlí, okurky a edamame (vegan)

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 okurka
  • 150 g soba nudlí
  • 1 lžíce sezamu (mix černého a bílého)
  • 1 stroužek česneku
  • 1,5 až 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička rýžového octa

Dále potřebujte:

  • 2 hrsti edamame fazolek
  • Marinované tofu nebo krevety
  • Jarní cibulka – zelená část
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Okurku nastrouhejte najemno a v cedníku nechte vykapat.
  2. Soba nudle uvařte v osolené vodě, sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se zchladily.
  3. Sezam nasucho opečte na pánvi.
  4. Do misky prolisujte česnek, přidejte sójovou omáčku, oba druhy oleje a rýžový ocet. Promíchejte.
  5. Okurku vymačkejte, dejte do mísy spolu se soba nudlemi a sezamem a přelijte zálivkou. Velice dobře rozmíchejte, aby se okurka rozprostřela mezi nudle. Dejte chladit do lednice alespoň na půl hodiny.
  6. Fazolky edamame krátce zblanšírujte ve vroucí osolené vodě a zchlaďte ve studené. Tofu nebo krevety opečte na pánvi na troše oleje. Tofu opékejte dozlatova, krevety opékejte 4 minuty a poté osolte.
  7. Nudle naservírujte do misek. Přidejte edamame fazolky a opečené tofu nebo krevety. Posypejte nakrájenou natí jarní cibulky.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Minimalistický salát ze soba nudlí. Potěší vás osvěžující chutí i snadnou přípravou appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek