Pondělí 08. záříSvátek má Venku je 20 °C, Skoro Jasno

Nejitalštější restaurace v Praze? V Hybernské vsadili na originál

Forbes Před 4 dny


Těstoviny a pizza z nejlepší italské mouky, špičkový gastronomický tým a úchvatná zahrada. Martin Krauskopf a Lukáš Tesárek si dlouho plnili sen o nejitalštější restauraci v Praze – a v Hybernské se jim to konečně podařilo. Dobře vědí, že uspět lze jen tehdy, když jste nejlepší. A když máte v týmu Itala.

Nový štít nad kdysi zavedenou restaurací hlá­sá – FARINA. Zvědavost zavelí vstoupit a vy poslechnete. Elegantní, nijak přehnaně zdobný interiér s kuchyňským blokem, pekárnou a cukrárnou uprostřed, má zvláštní vlastnost. Zklidňuje. Totéž nabídne i úchvatná zimní a letní zahrada ve vnitrobloku. Působivou italskou atmosféru tu navíc umocňuje historická fontána.

Ale to hlavní vás teprve čeká, jídelní a nápojo­vý lístek! Zde je třeba uvést to nejdůležitější. Oba majitelé, ač v gastronomii strávili dohro­mady asi už padesát let – nebo právě proto, věděli jedno: Aby to opravdu bylo nejlepší – a autentické, musíme mít v týmu Itala. A když Itala, tak ne ledajakého.

Oslovili tedy Ricarda Lucqueho. Ten kývl. To­hle všechno ovšem znamenalo obrovskou investici. Proto se na scéně objevil čtvrtý part­ner. Zkušený finančník, díky kterému se projekt mohl dotáhnout do konce s tím nejkvalitněj­ším vybavením a vytvořit gastronomický koncept na nejvyšší úrovni.

Hlavní tahák: domácí těstoviny

Takže v peci se dvakrát denně peče bílý chléb a fociacca, ale hlavně FARINA = těstoviny. A to ty nejdomáčtější! Prostě poklady z historické­ho receptáře Ricardovy rodiny.

Farina znamená mouka. Zde pracují s jed­nou z nejlepších, z nevelkého mlýna v Mar­che. Před otevřením do Prahy přijeli zástupci mlýna vyladit provoz pece z jejich mouky na ideální úroveň. Když dnes pekař vytahuje upe­čené bochníky, zavoní vábivá vůně mouky a ohně. Málokdo neokusí ale­spoň jeden kousek.

Vůně chleba vás zviklá k tomu něco ochutnat. Je jasné, co to bude. Těstoviny: pappardelle s hříbkovou omáčkou a šunkou nebo zříd­ka vídané cappellacci plněné hovězím ragú v grana padano omáčce s letními lanýži. Na těch hosté doslova ulítávají.

Jaká by to byla „Itálie“ bez pizzy. Čeká jí tu na vás jistě deset druhů. Nemůžete nějakou ne­zkusit, co takovou porchetta e provola? Vaše chuťové senzory budou v pohotovosti – pomodoro, mozzarella, peperoni, nduja, aglio, scamorza, peperoncino, rajčata, mozzarella, papriky, ndu­ja, česnek, scamorza, chilli. Celá země v jednom soustu! A co teprve stařená masa z grilu, ryby a mořské plody, a kdo ví, co všechno ještě.

Ve středomořské atmosféře až k dezertu

A dezerty? No jistě, vymazlené a vonící! Klasic­ké tiramisu, cheesecake s pistáciemi a lesním ovocem nebo úžasný Dolce Dubai, plný čoko­lády, krému a příjemných křupinek. K tomu některé z famózních vín – odkudkoli z „boty“ nebo ostrovů, sáhněte, kam sáhnete, nebude to chyba.

Přičtěme k tomu ještě obsluhu, lehce uvolně­nou – ovšem potřebné penzum profesionality mají všichni v malíčku – rychlou a pozornou. Navíc schopnou osvětlit vám každé z tajem­ství bohatých regionálních krmí nebo tamních vín z pokladnice země pod Apeninami.

Kolem a kolem: pokud příště půjdete okolo, vstup­te! Když cestu do Hybernské mít nebudete, naplá­nujte si ji! Farina za to rozhodně stojí. Svatba dce­ry, osmnáctiny syna nebo narozeniny manželky, o vše se tu postarají. I v italském provedení konané setkání s partou spolužáků dostane v režii histo­rické středomořské romantiky jiné světlo… Třeba někde v půli večeře, při melodii vodní symfonie z kašny, v duchu před kvartetem provozovatelů smeknete. Za volbu, odvahu, výdrž – a vítězství!

The post Nejitalštější restaurace v Praze? V Hybernské vsadili na originál appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek