Čtvrtek 22. květnaSvátek má Venku je 10 °C, Skoro Zataženo Déšť

Nenápadný zabiják v den starých pokrmech. Jak se projevuje syndrom smažené rýže?

CNN Prima News Před 7 měsíci

Mezi typické příznaky otravy vařenou rýží patří nevolnost, průjem a zvracení. Jak tomu předejít? Odborníci důrazně varují především před ponecháním vařené rýže při pokojové teplotě. V pokrmu se pak totiž mohou rozmnožit nebezpečné bakterie.

ČTĚTE DÁLE: V Evropě se objevila nebezpečná salmonela. Za jejím rozšířením má stát salát z Itálie

„Tam jsou takzvané konzervy bakterií, které se nezničí vařením,“ přiblížil pro CNN Prima NEWS praktický lékař Cyril Mucha. „Když jsou v příjemném, teplém prostředí uvařené a následně ohřívané rýže, tak se probudí,“ dodal.

Příznaky otravy se mohou projevit až šest hodin po konzumaci zkažené rýže. V krajním případě může otrava podle odborníků skončit i smrtí, zejména u lidí se sníženou imunitou.

Klíčové je zachovávat správnou teplotu a vlhkost při skladování potravin. Podceňovat bychom neměli ani náležité oddělování surovin. V neposlední řadě nezapomínejme, že otrava nehrozí jen od rýže. „Nejnáchylnější na otravy je čerstvé maso, pečivo a mléčné výrobky,“ upozornil nutriční terapeut Pavel Suchánek.

Zásadní rada odborníků zní: Přestože potraviny náchylné k rychlé zkáze mohou být dobře skladované, měli byste je spotřebovat nejpozději do druhého dne od přípravy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tvrdým rohlíkům odzvonilo. Pytlík vyvinutý vědci z Liberce má udržet pečivo čerstvé i týden

Pokračovat na celý článek