Ředitel agrodružstva Lhota pod Libčany Jan Mareček prochází lány jahod na pozemcích družstva. Kvůli letošním mrazům je tu jahod pomálu. „Ta úroda na poli je cirka poloviční, nabízíme potom ještě asi na tři čtvrtě hektaru na hydroponické závlaze pod fóliáky, tam se nám podařilo ty jahody před mrazem zachránit,“ vysvětluje.
ČTĚTE TAKÉ: Kempy hlásí silný zájem o ubytování. V Hradci Králové nabízejí i chatku v korunách stromů
Za kilo jahod tu zaplatíte stovku. Do další vlny dozrávání jahod byly ale samosběry v tomto družstvu pozastaveny. „Poptávka byla obrovská, přišlo sem cca 400 lidí a bohužel za dvacet minut bylo dosbíráno a museli jsme samosběr ukončit,“ popisuje Mareček.
Pozastavené nebo odložené samosběry ale trápí farmáře i jinde po republice. Třeba na jahodových plantážích u Holešova začal samosběr později, a to kvůli chladnému a deštivému květnu. „Cena bude za velké jahody sto třicet korun a za směs sto korun,“ říká jednatel společnosti Valkima Holešov Jaroslav Valenta.
Utěšenější situace je v Polsku, kde jsou samosběry na spadnutí. Přes sucho a následné mrazy se tam nakonec příroda umoudřila a sběr nakonec začal už v půlce května. Kolik budou jahody stát v režimu samosběru, ale nechtějí farmáři zatím prozradit. „Minulý rok byla cena třicet až čtyřicet korun za kilo, letos ještě nevíme, bude to záležet na počasí,“ říká Emilia Uksiková ze zemědělského družstva Uksik, které leží pár kilometrů od českých hranic.
Polsko má mírnější pravidla pro postřiky a hnojení a místní jahody většinou nejsou v bio kvalitě.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mléko a jogurty prudce zdražují: Supermarkety sáhly pro dotace. Dlouho to nepůjde, varují