Když horko zvedá rtuť v teploměru, těžké dezerty jdou stranou. Jogurtovo-mátová pěna ukojí vaši chuť na sladké, navíc chladí, osvěží, a k tomu ještě skvěle vypadá.
Tento nepečený dezert je ideální volba pro teplé dny. Spojuje nadýchanost smetany s příjemnou kyselostí řeckého jogurtu. Jemnou pěnu doplňují sladké třešně a výrazný třešňový rozvar, které celé kompozici dodávají potřebný kontrast. Skvěle fungují i maliny či jahody.
Jogurtová pěna s třešněmi a mátou
Na 4 porce potřebujete:
- 500 g tučného řeckého jogurtu
- 250 g 33% smetany ke šlehání
- 60 g moučkového cukru
- hrst čerstvé máty
- lžičku vanilkového extraktu
Na třešňovou omáčku:
- 150 g třešní či jiného ovoce (maliny, jahody, borůvky)
- lžíci třtinového cukru
Na dno skleniček a na ozdobu:
- lístky máty
- třešně

Postup
- Třešně vypeckujte a společně s cukrem je v malém hrnci zahřívejte, dokud kompletně nezměknou a směs nebude mít konzistenci hustého džemu. Odstavte z plotny a nechte kompletně vychladnout.
- Aby náplň nebyla příliš tekutá, je potřeba nejdříve jogurt zbavit tekutiny. Vyklopte ho tedy na jemné plátýnko či do utěrky, vytvořte z ní měšec a vymačkejte z jogurtu vodu.
- Otrhejte lístky máty a smíchejte je s vykapaným jogurtem v mixéru. Přidejte moučkový cukr, vanilkový extrakt a 30 g smetany ke šlehání a vše společně rozmixujte. Nevadí, pokud budou ve směsi kousky lístků.
- V míse vyšlehejte zbylou smetanu do tuhé šlehačky, a postupně ji na několikrát zapracujte do jogurtové směsi. Pouze ji podebírejte a pracujte opatrně, abyste neporušili vzduchové bublinky, a pěna zůstala stále nadýchaná.
- Do každé skleničky vložte hrst vypeckovaných třešní a pomažte vrstvou mátové pěny. Uhlaďte, potřete třešňovým rozvarem, ozdobte dalšími třešněmi a lístky máty a dejte ztuhnout do lednice alespoň na dvě hodiny.

The post Osvěžení v každé lžičce. Nadýchaná jogurtová pěna s mátou a třešněmi appeared first on Forbes.