Středa 02. červenceSvátek má Venku je 35 °C, Skoro Jasno

Osvěžení v každé lžičce. Nadýchaná jogurtová pěna s mátou a třešněmi

Forbes Před 11 hodinami

Když horko zvedá rtuť v teploměru, těžké dezerty jdou stranou. Jogurtovo-mátová pěna ukojí vaši chuť na sladké, navíc chladí, osvěží, a k tomu ještě skvěle vypadá.

Tento nepečený dezert je ideální volba pro teplé dny. Spojuje nadýchanost smetany s příjemnou kyselostí řeckého jogurtu. Jemnou pěnu doplňují sladké třešně a výrazný třešňový rozvar, které celé kompozici dodávají potřebný kontrast. Skvěle fungují i maliny či jahody.

Jogurtová pěna s třešněmi a mátou

Na 4 porce potřebujete:

  • 500 g tučného řeckého jogurtu
  • 250 g 33% smetany ke šlehání
  • 60 g moučkového cukru
  • hrst čerstvé máty
  • lžičku vanilkového extraktu

Na třešňovou omáčku:

  • 150 g třešní či jiného ovoce (maliny, jahody, borůvky)
  • lžíci třtinového cukru

Na dno skleniček a na ozdobu:

  • lístky máty
  • třešně
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Třešně vypeckujte a společně s cukrem je v malém hrnci zahřívejte, dokud kompletně nezměknou a směs nebude mít konzistenci hustého džemu. Odstavte z plotny a nechte kompletně vychladnout.
  2. Aby náplň nebyla příliš tekutá, je potřeba nejdříve jogurt zbavit tekutiny. Vyklopte ho tedy na jemné plátýnko či do utěrky, vytvořte z ní měšec a vymačkejte z jogurtu vodu.
  3. Otrhejte lístky máty a smíchejte je s vykapaným jogurtem v mixéru. Přidejte moučkový cukr, vanilkový extrakt a 30 g smetany ke šlehání a vše společně rozmixujte. Nevadí, pokud budou ve směsi kousky lístků.
  4. V míse vyšlehejte zbylou smetanu do tuhé šlehačky, a postupně ji na několikrát zapracujte do jogurtové směsi. Pouze ji podebírejte a pracujte opatrně, abyste neporušili vzduchové bublinky, a pěna zůstala stále nadýchaná.
  5. Do každé skleničky vložte hrst vypeckovaných třešní a pomažte vrstvou mátové pěny. Uhlaďte, potřete třešňovým rozvarem, ozdobte dalšími třešněmi a lístky máty a dejte ztuhnout do lednice alespoň na dvě hodiny.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Osvěžení v každé lžičce. Nadýchaná jogurtová pěna s mátou a třešněmi appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek