Že je jejich pizza skvělá, to o sobě tvrdí kdejaký podnik. A tak se hodí na sebe upozornit i dalšími způsoby. Když vcházíte do místa s názvem Diskotéka Pizza, tušíte, že tady něco bude jinak.
Pražské Dejvice zažívají pizzařské obrození. Donedávna žádnou vyhlášenou pizzerii neměly a teď otevřely dvě krátce po sobě. O Pizze Bici už jsme psali a teď přichází další podnik, který je nejen blízko ní, ale zároveň také jen pár kroků od vyhlášené pekárny La Forme Bakery.
Což není náhoda. Za oběma podniky stojí Vladislav Bogdanov, který spolu se svým byznysovým partnerem Tigranem Avakyanem otevřel taky letenskou cukrárnu Choux Choux; ta je od srpna zavřená a hledá novou lokalitu.
Mezitím ale přišla další gastronomická disciplína: po pekárně a cukrárně tentokrát pizza. „Vždycky jsem ji chtěl otevřít. Během covidu jsem si pořídil malou pec na pizzu a dělal si ji doma. Dlouho to nevycházelo, ale pak se uvolnily prostory tady poblíž a našli jsme skvělého šéfkuchaře, tak jsme do toho šli,“ líčí Bogdanov; mluví o Giuseppem Dela Roccovi, který pochází z Neapole a dříve působil v pizzerii Da Pietro.
V prostorech nyní sedíme, jsou spíše skromnější: 45 metrů čtverečních. Hodně lidí si odnáší pizzu domů, ale relativně dost míst je i uvnitř. Jasným lákadlem je místní pec, která má kulovitý tvar a je celá pokrytá čtvercovými zrcadlovými dlaždicemi. Ano, margheritu a další pizzy vám tady připraví v peci, která připomíná disko kouli.
„Koncept Diskotéka Pizza vznikl kvůli tomu, že jsou teď různé listening bary trendy. Přišlo mi to jako dobré spojení s pizzou. Je to jídlo, které si lidi rádi užívají ve společnosti a dobrá hudba k tomu patří,“ říká, zatímco prostorem duní beaty jakéhosi tanečního hitu.


„Ale nemáme tady vyloženě disco playlisty. Občas hrajeme klidně rokenrol,“ dodává Bogdanov.
Zatím je to celé spíše hra a kulisa, ale časem by Bogdanov chtěl koncept dotáhnout a pořádat třeba tematické večery s dýdžejem, stejně tak rozšířit sbírku vinylů na místě. Už nyní má ale pizzerie svůj styl, který podtrhují i tematicky laděné krabice na pizzu.
Dost ale o kulisách, zaměřme se na to nejpodstatnější, tedy na pizzu samotnou. A naštěstí lze konstatovat, že za atraktivní stylizací místa nijak nezaostává. „Děláme kváskovou pizzu, nepoužíváme droždí. Je to dobré pro žaludek, lépe stravitelné,“ míní Bogdanov a dodává, že podle něj podobně v Praze postupuje jen dalších pár podniků.
On sám s šéfkuchařem Giuseppem Dela Roccou nasával inspiraci v gastronomickém ráji Kodani a konkrétně v podniku Beast. „Jezdívali jsme ochutnávat pizzy všude možně, na těstu jsme hodně pracovali. Chtěli jsme zachovat italské chutě, ale máme mírné twisty, třeba margheritu děláme místo mozzarelly se stracciatellou,“ líčí.





Nejde o jedinou překvapivou položku na relativně minimalistickém menu. Carbonara a cacio e pepe byste obyčejně hledali spíš mezi pastou, Bogdanov a spol. se ale rozhodli je nabídnout ve formě pizzy. Pozornost budí i pizza jménem Matuška, kde se nachází klobásy s čedarem, známé zákazníkům nedalekého Automatu Matuška.
Celkem deset pizz, k tomu pár předkrmů, vyhlášené tiramisu jako dezert a toť vše. Nic komplikovaného, snaha byla soustředit se na perfektně vyladěných několik položek. „Tím, v jak malých jsme prostorách, si ani moc většího nemůžeme dovolit,“ doplňuje Bogdanov.
A prostor se během naší návštěvy takřka zaplní. „Máme docela hype,“ uznává Bogdanov. Investice do pizzerie prý byla zhruba pět milionů korun, teď chtějí ještě doladit program a tematické večery.
A dál? Pro cukrárnu Choux Choux by Bogdanov s Avakyanem našli rádi místo někde v centru, zatímco v jejích původních prostorách plánují otevřít nový podnik. „Jednáme s investory. Pokud něco dopadne, jsme schopni otevřít velice rychle,“ říká Bogdanov. Tahle disko jízda jen tak nekončí.
The post Otevřel pekárnu, cukrárnu a teď pizzerii. Láká na pec v podobě disko koule appeared first on Forbes.