Pátek 22. srpnaSvátek má Venku je 18 °C, Skoro Zataženo

Penne all’arrabbiata. Rajčatové těstoviny, co zmizí dřív, než stihnete říct „al dente“

Forbes Před 8 hodinami

Rajčatová omáčka arrabbiata je důkazem, že i z minima ingrediencí mohou vznikat maximální chutě. Tady se hraje na jednoduchost, čerstvost a trochu té pálivé jiskry.

Arrabbiata je jedna z nejznámějších italských omáček na těstoviny – jednoduchá, pikantní a maximálně výrazná. V mém případě je postavená na čerstvých cherry rajčatech, takže působí lehce, svěže a naprosto letně.

Když není sezona aneb Omáčka z rajčat z plechovky

Arrabbiatu můžete připravit také z krájených či celých konzervovaných rajčat, postup je naprosto totožný, omáčku však již není potřeba mixovat. Tradičně se podává bez sýra, ale pár hoblinek parmezánu nebo pecorina jí vůbec neuškodí, doporučuji přidat na závěr také pár kapek olivového oleje, který vytvoří hlubší a sofistikovanější chuť. Těstoviny zvolte ideálně penne či rigatoni, které omáčku krásně zachytí.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Rajčatová omáčka arrabbiata na těstoviny

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli papričku
  • 300 g cherry rajčat
  • 1 lžíci dvojitého rajčatového koncentrátu
  • ⅓ lžičky sušených chilli vloček
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst čerstvé bazalky + k podávání
  • Sůl & pepř

Dále:

  • Těstoviny
  • Parmezán
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Cibuli, česnek a chilli papričku nakrájejte nadrobno, cherry rajčata na půlky. Rozpalte pánev, jakmile je horká, přidejte do ní dvě lžíce oleje. Do horkého oleje nasypte pokrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět, následně předejte česnek, chilli papričku a chilli vločky a minutu za stálého míchání opékejte. Nakonec vmíchejte rajčatový protlak a další minutu ho zarestujte.
  2. Do pánve vsypte cherry rajčata, osolte, opepřete a dále za občasného promíchání zahřívejte, dokud nepustí vodu, nezměknou a téměř se nerozpadnou, trvá to cca 10 minut. Pomocí ponorného mixéru omáčku rozmixujte – neměla by být hladká, primárně se zaměřte na rajčatové slupky. Nechte ji dále vařit na střední teplotu, dokud neztmavne a nezhoustne, trvá to cca 15 minut.
  3. Během vaření naplňte velký hrnce vodou, řádně osolte a dejte vařit. Těstoviny uvařte al dente, následně je přímo z vroucí vody přidejte do hotové omáčky a ještě pár sekund zahřejte, aby se chutě dokonale propojily. Bazalku nakrájejte na drobné kousky a přidejte ji do pánve spolu s poslední lžící oleje.
  4. Podávejte mírně posypané parmezánem a trochou bazalky.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Penne all’arrabbiata. Rajčatové těstoviny, co zmizí dřív, než stihnete říct „al dente“ appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek