26. říjnaSvátek má Venku je 10 °C, Zataženo

Podávejte alergeny dětem co nejdříve, radí nová studie. Výrobky z arašídů mají jíst už kojenci

CNN Prima News Před 4 hodinami

Deset let poté, co průlomová studie prokázala, že podávání arašídových výrobků malým dětem může zabránit rozvoji život ohrožujících alergií, nový výzkum zjistil, že tato změna měla v reálném světě skutečný – a nikoli zanedbatelný – dopad, píše AP. Alergie na arašídy začaly v USA mizet poté, co pokyny zveřejněné v roce 2015 přiměly některé lékaře, aby doporučovali zavést tento častý alergen do stravy kojenců již ve věku čtyř měsíců. Četnost výskytu alergií na burské oříšky poté u dětí ve věku do tří let klesla o více než 27 procent. A když byly tyto pokyny v roce 2017 rozšířeny, došlo dokonce k poklesu o 40 procent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trpíte spánkovou krizí? Aplikace nabízí řešení. Speciální terapii poskytne bez měsíců čekání

„Je to pozoruhodné,“ míní David Hill, alergolog z Dětské nemocnice ve Filadelfii a autor studie zveřejněné v pondělí v lékařském časopise Pediatrics. Hill . Jeho kolegové analyzovali elektronické zdravotní záznamy z desítek pediatrických ordinací, aby sledovali diagnózy potravinových alergií u malých dětí před vydáním pokynů, v jejich průběhu a po nich. „Dnes vám mohu skutečně říci, že je méně dětí s potravinovou alergií, než by bylo, pokud bychom tuto iniciativu v oblasti veřejného zdraví nezavedli,“ podotkl. Od roku 2015 se podle něj potravinovým alergiím vyhnulo přibližně 60 tisíc dětí, včetně 40 tisíc dětí, které by jinak trpěly alergií na arašídy. Přesto je potravinovými alergiemi postiženo asi osm procent dětí, včetně více než dvou procent s alergií přímo na arašídy.

Alergie na arašídy vzniká, když imunitní systém těla omylem identifikuje bílkoviny v arašídech jako škodlivé a uvolňuje chemické látky, které vyvolávají alergické příznaky, včetně kopřivky, respiračních příznaků a někdy i život ohrožující anafylaxe. Po desetiletí lékaři doporučovali nepodávat dětem mladším tří let arašídy a jiné potraviny, které mohu způsobit alergickou reakci. V roce 2015 však Gideon Lack z King's College London zveřejnil průlomovou studii Learning Early About Peanut Allergy (LEAP). Lack a jeho kolegové prokázali, že zavedení arašídových produktů v kojeneckém věku snižuje budoucí riziko vzniku potravinových alergií o více než 80 procent. Pozdější analýza pak ukázala, že ochrana přetrvávala u přibližně 70 procent dětí až do adolescence.

Studie okamžitě uvedla v život nové pokyny, které doporučují brzké zavedení arašídů do stravy. Jejich zavádění do praxe je však pomalé. Podle průzkumů pouze asi 29 procent pediatrů a 65 procent alergologů uvedlo, že se řídí rozšířenými pokyny vydanými v roce 2017. Podle komentáře, který studii doprovázel, vedla k tomuto zpoždění nejistota ohledně konzumace arašídů v raném věku.

Nový výzkum nabízí „slibné důkazy o tom, že podávání alergenů v raném věku se nejen ujímá, ale může mít i měřitelný dopad,“ uzavřeli autoři. „Tento výzkum podtrhuje významnou příležitost ke snížení výskytu a prevalence alergie na arašídy v celé zemi,“ řekl Sung Poblete, výkonný ředitel neziskové organizace Food Allergy Research & Education (FARE).

„Nová studie zdůrazňuje pokyny aktualizované v roce 2021, které vyzývají k zavedení konzumace arašídů a dalších hlavních potravinových alergenů mezi čtvrtým a šestým měsícem věku,“ uvedl Hill. „Nemusí jít o velké množství, stačí malé ochutnávky arašídového másla, jogurtů na bázi mléka, jogurtů na bázi sóji a ořechových másel,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Špatné stravování ohrožuje velkou část Čechů. Roste riziko obezity i rakoviny, varují experti

Pokračovat na celý článek