Pondělí 20. říjnaSvátek má Venku je 11 °C, Skoro Zataženo

Podzim chutná báječně – i bez masa. Řepové pyré s brokolicí a tofu přesvědčí nejen vegany

Forbes Před 8 hodinami

Kdo nemá rád červenou řepu, pravděpodobně jen nedostal příležitost ochutnat ji v některé z jejích úžasných forem. Je jich nespočet a jednou z nich může být příloha v podobě fazolové kaše, kterou báječně doplňuje pečená brokolice s tofu.

Nejen vegani, ale jacíkoli příznivci skvělých a vyvážených pokrmů bez masa si můžou vynikající podzimní hostinu připravit už do půl hodiny. Tedy pokud nepočítáme vaření řepy. Tu je možné si navařit předem a potom z lednice odebírat k přípravě různých jídel – salátů, pomazáneksladkého… Předvařená nebo vcelku pečená vám v chladu vydrží pár dnů. Řepu případně seženete i vařenou a oloupanou. Její chuť nebude tak plná, jako když si ji doma připravíte čerstvou, ale lze použít i tuto variantu.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Fazolová kaše z červené řepy + pečená brokolice a tofu

Na 2 porce potřebujete:

  • 400 g červené řepy (3 bulvy)
  • 200 g sterilovaných červených fazolí
  • 1 šalotka
  • Olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • Sůl

Dále potřebujete:

  • 150 g tofu
  • 250 g brokolice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Citron
  • Sůl & pepř

Na přelití:

  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce nakrájené pažitky
  • Sůl
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Celé bulvy červené řepy vařte doměkka – bude to trvat hodinu až hodinu a půl dle velikosti. Po zchladnutí oloupejte.
  2. Řepu nakrájejte na menší kusy a vložte do mixéru spolu s propláchnutými, dobře okapanými fazolemi.
  3. Šalotku nakrájejte nadrobno a na troše oleje nechte zesklovatět. Cibulku přidejte do mixéru k řepě a fazolím. Přidejte také nadrobno nakrájený česnek a tymián. Osolte, přidejte lžičku olivového oleje a mixujte dohladka.
  4. Tofu nakrájejte na drobné kostky a prosušte papírovou utěrkou. Brokolici rozeberte na růžičky, ty větší překrojte napůl. V míse spolu s tofu ji promíchejte se 2 lžícemi oleje, nastrouhanou kůrou z poloviny citronu, solí a čerstvě mletým pepřem. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C 15 až 20 minut, dokud brokolice nezačne zlátnout.
  5. Mandlové lupínky opečte dozlatova nasucho na pánvi. Nechte zchladnout. Mandle vsypte do misky, přidejte olivový olej, citronovou šťávu, nakrájenou pažitku, špetku soli a promíchejte.
  6. Pyré z červené řepy ohřejte. Servírujte s tofu a brokolicí. Přelijte zálivkou s mandlemi.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Podzim chutná báječně – i bez masa. Řepové pyré s brokolicí a tofu přesvědčí nejen vegany appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek