Podzimní čaj o páté si zaslouží víc než jen sušenku. Dýňové scones jsou voňavé, křupavé na povrchu, máslově vláčné uvnitř a javorová poleva jim dodá sladký finiš, který si zamilujete.
Scones jsou tradiční britské pečivo, které se servíruje už od 16. století k čaji o páté. Typické jsou svou křupavou krustou, nadýchaným vnitřkem a trojúhelníkovým tvarem. Tajemství nadýchaných a křehkých scones je v ledově studeném másle, které je potřeba rychle zapracovat do těsta, aby se nestihlo zahřát.
Na hotové dýňové pyré přiložte papírovou utěrku, aby odsála co nejvíce vody, a těsto tak nebylo příliš mokré. Při míchání se držte hesla „méně je více“ – těsto jen lehce spojte, jinak budou scones hutné. Před pečením je potřete smetanou ke šlehání a posypte trochou třtinového cukru, aby měly krásnou zlatou a mírně křupavou kůrku.
Dýňové scones s polevou z javorového sirupu
Na 8 kusů potřebujete:
- 110 g másla
- 90 g dýňového pyré (recept zde)
- 80 g třtinového cukru + 2 lžíce na posypání
- 1 vejce
- 70 g studené smetany ke šlehání + 2 lžíce na potření
- 260 g hladké mouky
- 1 lžíci dýňového koření
- 1 lžičku skořice
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 1 špetku soli
Na ozdobu:
- 40 g javorového sirupu
- 50 g moučkového cukru
- 1 hrst pekanových ořechů

Postup:
- Máslo nakrájejte na kousky a přendejte do mrazáku alespoň na hodinu. Jakmile je máslo zmrzlé, předehřejte troubu na 210 °C na horkovzduch a plech vystelte pečicím papírem.
- V míse smíchejte třtinový cukr, dýňové pyré (vizte výše), vajíčko a smetanu a promíchejte do hladké směsi. Do mixéru nasypte mouku, kypřicí prášek, dýňové koření, skořici a sůl a vše promíchejte. Přidejte kostičky zmrzlého másla a pár pulzy ho zapracujte do směsi mouky, kousky másla by měly zůstat však stále viditelné.
- Máslovou směs přidejte k mokrým surovinám a pomocí cukrářské stěrky krátce promíchejte do hladkého a hustého těsta. Míchejte pouze do té doby, dokud nejsou veškeré sypké suroviny zapracované. V těstu by měly stále zůstat malé kousky másla, proto ho zapracovávejte co nejkratší čas.
- Z těsta vytvořte disk o průměru asi 20 cm, pokud se těsto velmi lepí, pomoučněte si ruce a na pracovní ploše ho ostrým nožem nakrájejte od středu na osm stejných trojúhelníků.
- Přendejte je s rozestupy na připravený plech, jednotlivé scones potřete zbylou smetanou a posypte třtinovým cukrem. Vložte do předehřáté trouby a pečte 20 minut dozlatova.
- Mezitím připravte polevu. Javorový sirup smíchejte s prosátým moučkovým cukrem a promíchejte do husté polevy. Hotové scones ihned polijte připravenou polevou, aby se vsákla do všech prasklin na povrchu. Posypte nesekanými pekanovými ořechy a mírně je zatlačte od polevy. Můžete podávat ještě teplé.

The post Podzimní dýňové scones. K čaji o páté i odpolednímu zoom callu appeared first on Forbes.