Pátek 03. říjnaSvátek má Venku je 12 °C, Oblačno

Pohlreich se v mladoboleslavské restauraci utkal se „soudruhy“. V kuchyni ho vyděsil zácuc

CNN Prima News Před 2 hodinami

Retro a Asie. To čekalo nemilosrdného soudce českých kuchyní při jeho cestě do Mladé Boleslavi. Restaurace je v provozu již 51 let a ve svých začátcích byla na gastronomické scéně vyhlášená pro své zaměření. Jenže dnes už zbyl jen odlesk dávné slávy a zašlé kulisy.

K TÉMATU: Hollywood se bouří kvůli herečce vytvořené umělou inteligencí. Hvězdy se bojí o práci

„Tady jsou si naprosto jistí svým produktem. Těch 50 let jen tak nesmázneš,“ zhodnotil nabídku pokrmů. Už po ochutnání prvního sousta bylo jasné, že šéfkuchař z jídel nadšený nebude. „Ta omáčka je strašlivě hustá a naprosto to likviduje chuť masa. Je tam toho šíleně moc,“ zoufal si.

Kuchařovi Adamovi přiznal, že mu nechutnalo. A pak začalo kolečko, odkud vlastně pochází recepty a styl vaření. Adam se učil přímo od mistra, který dříve vládl v kuchyni, a ten podle majitele podniku Vratislava Navrátila připravoval pokrmy dokonce na ambasádě. „Vznikla nám tu gastronomická tichá pošta. Každý si k tomu něco přidá a na konci z toho vyleze něco úplně jiného, než co bylo na začátku,“ divil se Pohlreich.

Proklínané UHO na asijský způsob

Jenže panu majiteli ostrá kritika stále vrtala hlavou. Z Pohlreicha chtěl vydolovat, zda má menu nějaký potenciál. „Nemůže to být přece hnusný, vždyť by sem jinak zákazníci nechodili. Beru to tak, že ta koncepce od soudruhů z minulého režimu je dobrá,“ hájil se Vratislav Navrátil.

Nesouhlasný výraz Pohlreicha mluvil za vše. „Vráťo, všechno, co tady soudruzi nastavili, stálo za vyližp*del. To vám klidně podepíšu. A jídlo byl jeden z největších hříchů, na kterém se ty ku*vy podepsaly,“ nebral si servítky. A právě toto nastavení hodlal šéfkuchař zcela změnit.

V kuchyni ho zaskočila stálice v přípravě jídel, takzvaný zácuc. Šlo o hnědou omáčku, kterou kuchař Adam míchal v kyblíku. „To je bobřík trpělivosti,“ netvářil se na ochutnávku Pohlreich. Jenže to nebylo vše – v kuchyni se připravuje jak tmavý, tak bílý zácuc.

„To bude moje smrt, ty vole,“ hlásil šéf. „Hnusně to zní, hnusně to chutná a vlastně jde o to stejné jako to tolikrát proklínané UHO,“ připomněl standard tuzemské gastronomie za bývalého režimu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Proběhlo poslední rozloučení s Viliamem Čonkou. Herec zářil po boku Rodena nebo Čermáka

Pokračovat na celý článek