Putování po českých pekárnách začínáme v Poděbradech. Vůně z místního pekařství se line široko daleko. Místní tam nechodí jen pro pečivo, ale i pro přátelskou atmosféru. Prodejnu najdete přímo na lázeňské kolonádě. „Snažíme se propojit tradiční pekařské umění s aktuálními trendy,“ vysvětlila koncept poděbradského pekařství provozní prodejny Eliška Machková. Pokud vás bude honit mlsná, můžete si tady vybrat z desítek druhů pečiva: od koláčů, koblih, buchet až po rohlíky, dalamánky, chleby z vlastního kvásku nebo bagety.
ČTĚTE TAKÉ: Dilema s plesnivým jídlem. Vyhodit, či jen odkrojit? Odborníci mají jasno, jde o zdraví.
Jedním z nejprodávanějších produktů poděbradského pekařství je bezpochyby loupák. Denně jich prodají až 400. Navíc vše dělají z domácích surovin, kterých používají opravdu hodně. „V průměru už jsme se teď dostali na spotřebu jedné tuny mouky týdně,“ uvedla Machková.
Pekařství na Praze 6 si oblíbil i Havel
Další z výborných pekařství můžete navštívit v hlavním městě. V srdci Prahy 6 najdete rodinné české pekařství založené před bezmála 100 lety. Malou přestávku si podle majitelky Růženy Dubské dalo jen mezi válkami.
Redakci CNN Prima NEWS zajímalo, jestli se za tu dobu změnily chutě zákazníků. „Zcela určitě. To, co se dřív prodávalo ve velkém, teď už zákazník nechce – třeba škvarkové placky a loupáky, jelikož jsou tučné a každý teď myslí na své zdraví,“ popsala Dubská měnící se chutě nakupujících.
Jejich výrobky ochutnal i papež
Do pekařství na Praze 6 se lidé rádi vracejí pro moravský koláč, který je dvakrát plněný, a pro různé jednodruhové koláčky. Patří mezi ně například jablečný, povidlový anebo makový.
Všechno zde vyrábí a zdobí ručně, jen na míchání využívají stroje. Sami dělají i chleba, kterého tady najdete více druhů. Třeba pšenično-žitný, žitný nebo slunečnicový. Za své pekařské umění získali i několik ocenění. „Pekli jsme také pro Pražský hrad, pro Václava Havla – ten měl rád preclíky a chtěl je vždycky hodně slané. Pekli jsme i pro papeže, když tady byl na návštěvě,“ vyjmenovala majitelka oblíbeného pekařství, kdo už jejich výrobky ochutnal.
Pokud i vy znáte pekaře, který dělá podle vás ten nejlepší chléb, rohlíky nebo třeba voňavé koláče jako od babičky, napište nám svůj tip na [email protected]. Hledáme další tradiční pekárny, které pečou s láskou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi ochutnávali vzorky potravin z domácích a německých obchodů. Rozdíl v kvalitě byl závratný











