Pondělí 07. červenceSvátek má Venku je 17 °C, Zataženo Déšť

Protiklady se přitahují. Pečená zmrzlinová Aljaška vám to dokáže

Forbes Před 11 měsíci

Pečená zmrzlina zní na první přečtení jako oxymóron, ale garantuji vám, že dezert Aljaška rozhodně smysl dává. Ledová zmrzlina pokrytá sladkým opáleným meringue krémem vás oslní svou jednoduchostí, chutí i texturou.

Jak už název naznačuje, dezert pochází z USA, konkrétně z New Yorku, kde ho nejspíše poprvé připravil francouzský cukrář Charles Ranhofer v polovině 19. století. Zmrzlinu zvolte takovou, kterou máte rádi, ale volte spíše lépe držící smetanové varianty. Doporučuji kombinaci různých příchutí – já vybrala citronovou, pistáciovou a vanilkovou.

Zmrzlinový dort – pečená zmrzlina Aljaška

Na formu o průměru 18 cm potřebujete:

  • 3 vejce
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíci oleje
  • 5 lžic hladké mouky
  • Špetku soli
  • ⅓ lžičky kypřicího prášku

Na náplň:

  • 130 g bílků (cca 5 bílků)
  • 160 g cukru krupice
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • cca 1 kg zmrzliny (použijte různé druhy)
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a formu o průměru cca 18 cm vymažte olejem. Celá vejce společně s cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny, trvá to asi 10 minut, pak zašlehejte olej. Nyní do těsta opatrně stěrkou pouhým podebíráním zapracujte mouku smíchanou se solí a kypřicím práškem. Pracujte opatrně, ať neporušíte vzduchové bubliny.
  2. Hladké a našlehané těsto nalijte do připravené formy a pečte cca 15 minut, mělo by být hezky rovné a na povrchu zlatavé.
  3. Upečený korpus nechte vychladnout ve formě, následně jej vyndejte a nechte dojít do pokojové teploty. Zmrzlinu nechte chvilku povolit, ať se vám s ní lépe pracuje. Piškot poklaďte vrstvami zmrzliny, kterou vytvarujte do tvaru polokoule. Přetáhněte potravinovou fólií a přesuňte do mrazáku, aby dort kompletně zmrznul.
  4. Jakmile je zmrzlina ztuhlá, připravte sněhový krém neboli meringue. Do teplovzdorné velké mísy na šlehání či mísy od robota nasypte cukr a bílky a za stálého míchání metličkou pomalu zahřívejte ve vodní lázni. Směs začne po pár minutách houstnout. Stále metličkou šlehejte, dokud bílky lehce nezbělají, trvá to asi 5 minut. Cukrové krystalky by se ve směsi měly zcela rozpustit, to poznáte tak, že když promnete trochu bílků mezi prsty, je směs hladká a velmi lepkavá. Pokud máte doma potravinový teploměr, zahřívejte směs do doby, než dosáhne 71 °C.
  5. Hotovou bílkovou směs vyjměte z vodní lázně, přidejte vanilku a začněte na střední otáčky v robotu či ručním šlehačem šlehat. Šlehejte cca 10 až 15 minut minut, dokud není sníh i šlehací mísa opět studená. Sníh by měl být krásně lesklý, tahavý a tak hustý, že ani nelze oklepat z metličky. Pokud je vodový a měkký, nebyl dostatečně zahřátý.
  6. Vyšlehaný sněhový krém naneste na ztuhlý dort a vytvořte bohatou texturu. Dejte pozor, aby byla zmrzlina dokonale obalená. Nakonec meringue opalte pomocí flambovací pistole či vložte do trouby pod gril na 4 minuty či dokud není krém opečený. Pracujte rychle, aby se vám zmrzlina neroztekla.
  7. Uchovávejte vždy v mrazáku, dort by vám měl vydržet asi týden.
Pokračovat na celý článek