Pondělí 11. srpnaSvátek má Venku je 25 °C, Skoro Jasno

Rakovinou tlustého střeva trpí stále častěji mladí lidé. Na jaké příznaky si dát pozor?

CNN Prima News Před 7 hodinami

U dospělých mladších 50 let se objevuje více případů kolorektálního karcinomu, tedy rakoviny tlustého střeva a konečníku. Nové výzkumy naznačují, že více případů je odhaleno díky vyššímu počtu vyšetření, píše CNN. Americké onkologické společnosti již doporučily, aby dospělí s průměrným rizikem šli na screening v 45 letech, tedy nikoli v 50, jak se doporučovalo dříve.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejen cigarety, ale i chipsy. Nová studie spojuje ultra zpracované potraviny s rakovinou plic

Změna v pokynech pro screening souvisí s nedávným nárůstem diagnóz kolorektálního karcinomu v raném stadiu, ale nevysvětluje nárůst u mladších dospělých obecně – trend, který začal v polovině 90. let a zahrnuje i rakoviny v pokročilém stadiu. „Příčiny rostoucího výskytu jsou stále neznámé, ale probíhá mnoho výzkumů, přičemž vyšetřování pokrývá celou škálu od mikroplastů po ultra zpracované potraviny a mnoho dalších faktorů ovlivňujících střeva, které se objevily v druhé polovině 20. století, kdy tento trend začal,“ uvedla Elizabeth Schaferová, vědecká pracovnice v Americké onkologické společnosti.

Snížení věku pro screening podle gastroenterologa Josepha Rinaldiho „pravděpodobně usnadnilo včasnější odhalení rakoviny, která by jinak mohla být přehlédnuta.“ „Je pravděpodobné, že k celkovému nárůstu výskytu kolorektálního karcinomu přispívají i faktory, které přesahují rámec screeningových pokynů. Ještě je třeba vykonat mnoho práce, aby se identifikovaly příčinné faktory – ať už environmentální, genetické nebo populační. Na ty se lze zaměřit v rámci prevence a případného zvrácení tohoto trendu,“ popsal Rinaldi.

Studie upozorňují na nárůst

Výzkum provedený Americkou onkologickou společností, který byl v pondělí zveřejněn v lékařském časopise JAMA, zjistil, že podíl dospělých ve věku 45 až 49 let v USA, kteří včas absolvují screening kolorektálního karcinomu, vzrostl z 20,8 procent v roce 2019 a 19,7 procent v roce 2021 na 33,7 procent v roce 2023. „Čekali jsme, až se screening v této věkové skupině rozběhne. Skutečným vzrušením je však přechod k včasné diagnostice, což znamená méně intenzivní léčbu a zachráněné životy,“ uvedla Schaferová.

Druhá studie, rovněž provedená Americkou onkologickou společností a zveřejněná v pondělí v časopise JAMA, zjistila, že prevalence včasných stadií kolorektálního karcinomu u dospělých ve věku 45 až 49 let vzrostla z 9,4 případů na 100 000 osob v roce 2019 na 11,7 na 100 000 v roce 2021 a poté na 17,5 na 100 000 v roce 2022. To znamená relativní nárůst o 50 procent mezi lety 2021 a 2022. „Kdyby byl důvodem tohoto nárůstu screening, zvýšil by se počet případů v časném stadiu onemocnění, nikoli v pokročilém stadiu. Diagnóza lokálního stadia byla v této věkové skupině před screeningem vzácná, protože obvykle ještě nejsou přítomny žádné příznaky. Bylo to vlastně trochu šokující, když jsme viděli, že incidence v raném stadiu se v této screeningované skupině zdvojnásobila z 9,4 na 17,5 na 100 000 obyvatel,“ popsala Schaferová.

Lékaři proto nyní vyzývají, aby se lidé seznámili s varovnými příznaky a podstoupili screening.

Příznaky a symptomy, na které je třeba dávat pozor

„Nejčastějším příznakem je krvácení z konečníku,“ uvedla Jessica Starová, vědecká pracovnice zabývající se výzkumem rizikových faktorů rakoviny a screeningovým dohledem v Americké onkologické společnosti. Dodala, že tento příznak se vyskytuje u 41 procent pacientů mladších 50 let, zatímco u pacientů starších 50 let je to 26 procent.

Mnoho lidí může také trpět křečemi nebo bolestmi břicha. „Zejména mladí lidé se zdráhají o těchto příznacích mluvit, ale ve skutečnosti by jim to mohlo zachránit život,“ řekla Starová.

„Mezi další důležité příznaky patří trvalá změna ve stolici nebo jejím tvaru, snížená chuť k jídlu a úbytek na váze. Lidé, u kterých se kterýkoli z těchto příznaků vyskytuje po dobu několika týdnů, by měli navštívit lékaře. Pokud jste mladí a vaše obavy nejsou brány vážně, vyžádejte si další názor. Existuje příliš mnoho příběhů o mladých lidech, kterým bylo řečeno, že mají hemoroidy, a o několik měsíců nebo let později zjistili, že se jedná o rakovinu,“ podotkla Starová.

Jak snížit riziko?

Snížit riziko kolorektálního karcinomu může screening. Téměř všechny kolorektální karcinomy totiž začínají jako prekancerózní polypy v tlustém střevě nebo konečníku. Díky screeningu lze tyto polypy identifikovat a odstranit, než se změní v rakovinu.

Samostatná studie zveřejněná v pondělí v časopise JAMA zjistila, že když lidem, kteří splňovali podmínky pro screening, byla automaticky zaslána poštou na jejich domácí adresu sada pro testování stolice, aniž by o ni požádali, byli více nakloněni podstoupit screening než ti, kteří byli požádáni, aby se aktivně rozhodli mezi kolonoskopií, testem stolice nebo odložením screeningu.

Existují i další opatření, která mohou lidé přijmout, aby předešli kolorektálnímu karcinomu. Podle Starové je vhodné vyhnout se kouření a konzumaci alkoholu. Dobré je naopak udržovat přiměřenou tělesnou hmotnost a jíst zdravou stravu s nízkým obsahem červeného a zpracovaného masa a vysokým obsahem celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny.

To potvrzuje i Rinaldi. „Udržování fyzicky aktivního životního stylu a zdravé hmotnosti je důležité, protože obezita je spojována s časným nástupem onemocnění. Také doporučuji vyhnout se tabáku, rafinovaným obilovinám a slazeným nápojům. A místo toho se zaměřit na stravu bohatou na vlákninu, která je více rostlinného původu, a omezit konzumaci červeného a zpracovaného masa. Má se za to, že taková strava chrání zdraví tlustého střeva,“ popsal Rinaldi.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kdy jít s dítětem poprvé k zubaři? Expert popsal, jak se starat o mléčné zuby a bránit se kazům

Pokračovat na celý článek