07. záříSvátek má Venku je 20 °C, Polojasno

Reforma školního stravování: Kritici si stěžují na zdražování, resort se hájí kvalitou potravin

CNN Prima News Před 7 hodinami

Vyhlášku zveřejnilo ministerstvo podle veřejného portálu legislativních dokumentů v úterý. Podle zprávy reforma přináší „největší změny za více než třicet let tak, aby se děti stravovaly chutně, zdravě a v souladu s nejnovějšími poznatky“.

K TÉMATU: Prázdniny školního roku 2025/26 PŘEHLEDNĚ. Děti čekají delší „Vánoce“, využijí státní svátky

Změny podmínek se týkají kolem osmi tisíc školních jídelen. Podle ASPOS, který zastupuje skoro tisícovku vedoucích těchto stravovacích zařízení, však povedou k tomu, že rodiče za obědy zaplatí více. Navíc prý hrozí, že dětští strávníci budou nové pokrmy častěji vyhazovat.

Předseda asociace Adam Kilberger upozorňuje, že po resortu požadovali zevrubnější testování. „Jenže podle úředníků stačilo testovat nová pravidla pár týdnů a jen na 27 jídelnách z osmi tisíc, které vybrali nejasným způsobem a vůbec nezkoumali klíčové parametry, jako například jestli děti jídlo náhodou více nevyhazují,“ vyčítá ministerstvu.

Vyhláška podle zástupců organizace přinese i další byrokracii. Také proto vydali ve spolupráci s odborníky na výživu otevřený dopis, který prý ministerstvo nevzalo nijak v potaz.

Ministerstvo se hájí kvalitními surovinami

„Reforma významně omezuje množství masa. Červené maso už nebude povinné vůbec. Zároveň zvyšuje podíl luštěnin a zeleniny a znemožňuje jídelnám např. sladit čaj, a to i medem. Snižuje množství pro Českou republiku typických potravin – například brambor – ve prospěch takzvaných pseudoobilovin, jako je například quinoa nebo amarant, které děti většinou neznají,“ vyjmenovává Kilberger.

Mluvčí resortu Veronika Lucká Loosová na dotazy CNN Prima NEWS ovšem připomněla, že vyhláška je aktualizována průběžně, a reagovala i na obavy ohledně možného zdražování.

„Ministerstvo – kromě participace na úpravě spotřebního koše a na metodice k poskytování dietního stravování v rámci školního stravování – upravilo horní finanční limity u školního stravování o 20 procent s účinností od loňského února. Tento krok byl nutný z důvodu významného zvýšení cen potravin a inflace,“ vysvětlila.

Změna podle mluvčí resortu zajistí, že se v jídelnách nadále bude pracovat s kvalitními surovinami a dodrží se výživově správné stravování studentů. „Případné úpravy cen v rámci limitů ve vyhlášce jsou v kompetenci samotných jídelen,“ připomíná také Loosová. Možný větší dopad na nízkopříjmové rodiny by měl být pokryt dotacemi jak ze strany ministerstva školství, tak ministerstva práce a sociálních věcí.

Hrozí jídelnám více práce s byrokracií?

Podle mluvčí resortu nehrozí ani větší byrokratický nátlak na stravovací zařízení. „V pilotním ověřování se zvýšená administrativní zátěž neukázala jako problém. Vyhláška vychází z už platných nutričních doporučení a zachovává princip současného spotřebního koše. Jedinou větší změnou je výpočet surovin v čisté hmotnosti, ten je ale možné zautomatizovat v rámci softwaru,“ reagovala s tím, že správci jídelen mají celý rok na aktualizaci softwaru.

Ohledně nařčení z ignorování otevřeného dopisu Loosová namítla, že jde o „jeden z hlasů v debatě“. „Ministerstva společně se Státním zdravotním ústavem (SZÚ) paralelně přijala a zveřejnila naopak řadu podpůrných stanovisek od individuálních odborníků i odborných asociací. Podporu reformě vyjádřilo například i Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost (SPLDD), které ve svém stanovisku vysloveně uvádí, že se SZÚ dlouhodobě spolupracuje, a iniciovalo změny ve školním stravování,“ sdělila.

Zástupci ASPOS také upozorňují, že zaměstnanci jídelny budou mít nově povinnost postarat se také o strávníky, kteří si přinesou vlastní stravu v krabičkách. „Personálu, jehož už je nyní v jídelnách málo, přibyde další práce, aniž by to bylo jakkoliv kompenzováno – navíc v době, kdy financování nepedagogických pracovníků přechází podle novely zákona na zřizovatele,“ poukazuje na slabá místa Kilberger.

Ministerstvo však v tiskové zprávě avizovalo, že chystá v souvislosti s touto změnou příslušnou metodiku. „Vítám, že se vyjasňují pravidla pro donášku vlastního jídla. Je důležité, aby se žádné dítě necítilo vyloučené jen proto, že nemůže využít nabídku školní jídelny,“ míní ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Co se změní na talířích v jídelnách?

SZÚ by během podzimu mělo také zveřejnit zevrubnou metodiku týkající se aktualizovaného spotřebního koše. Ministerstvo nyní čeká na informace z terénu po prvním měsíci aplikace. Vyhláška je pro tento školní rok stále na bázi dobrovolnosti, ovšem od dalšího školního roku již bude závazná. Jídelny tak mají čas přejít na nový systém přípravy jídel po celý rok.

„Zaměstnanci dostanou také průběžnou metodickou podporu (návody, školení, receptury). První důležitou publikací pro jídelny i rodiče je metodika ‚Jak přejít na nový spotřební koš‘, která změny srozumitelně vysvětluje a má za cíl provést jídelny celým procesem,“ dodala Loosová.

Aktualizace 30 let starého spotřebního koše přinese na talíře žáků a studentů v průměru méně masa, naopak přibýt by měly ryby a luštěniny. Větší důraz bude kladen na ovoce a zeleninu, výrazně se omezí konzumace cukrů, zvláště v nápojích.

V případě nabídky více jídel budou muset kuchyně nabízet alespoň jednu bezmasou variantu. Sladké pokrmy se budou moci objevit v nabídce pouze dvakrát do měsíce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Svačina je důležitá pro soustředění dětí ve škole. Expertka radí, co by měla obsahovat

Pokračovat na celý článek