První zastávkou je řeznictví v Třemošné. Funguje už přes sto let a málokdy se stane, že v prodejně nejsou zákazníci. „Občas vejdeme a je fronta až ven,“ okomentovala jedna z oslovených nakupujících.
ČTĚTE TAKÉ: Hřiby rostou jako šílené. Mapa odhaluje, kam o víkendu vyrazit na houbařské žně
Řeznictví v Třemošné odebírá maso především od českých dodavatelů, většinu výrobků si z něj zpracovává samo. Některé receptury pocházejí ještě z doby, kdy se podniku věnoval dědeček současného majitele Tomáše Majera. „Děda založil řeznictví v roce 1923, poté pokračoval můj otec a já jsem třetí generace,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.
Pátá generace řezníků v Dobříči
V Dobříči, druhé zastávce na Plzeňsku, funguje dokonce už pátá generace řezníků. Pavel Mizera se vyučil jako automechanik a měl slušně našlápnutou fotbalovou kariéru, pak ovšem přišlo zranění. „Před dvanácti lety mi táta předal firmu a myslím, že ji zase já předám svému synovi,“ poznamenal.
V řeznictví mu pomáhá i manželka Helena a řeznicí se vyučila i jejich dcera Tereza, i když jí to prý kvůli velké dřině tatínek zpočátku rozmlouval.
Dobříčské řeznictví láká zákazníky například na špekáčky nebo domácí uzené, které udí na teplém kouři. „Mají všechno dobré, čerstvé a voňavé a hlavně bez chemie,“ pochvaloval si jeden ze zákazníků.
Pokud víte i vy o nějakém Prima řeznictví ve vašem okolí, kde se kloubí tradice s poctivostí, napište nám svůj tip na [email protected].
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ministr Výborný slíbil levnější jablka a tlačí na obchodníky. Nic vám do toho není, vzkazují mu