Středa 09. červenceSvátek má Venku je 18 °C, Skoro Zataženo

Rybí kofty s rajskou. Vykutálená verze pro milovníky výrazných chutí

Forbes Před 10 měsíci

Pokrm inspirovaný Blízkým východem, jehož tajemství spočívá ve vykutálené směsi ryb doprovázené kořeněnou rajčatovou omáčkou. Rybí kofty skvěle doplňuje chuť čerstvých bylinek a limetové šťávy.

Klasickou rajskou omáčkou zabodujete především u menších strávníků pro její typicky nasládlou chuť. Dnešní rajčatová omáčka má opravdu koule a je spíše dospěláckou verzí, kterou lze však usměrnit i do podoby jemnější. Záleží na přítomnosti a množství chilli papriček.

Rybí kofty (kuličky) v rajčatové omáčce

Na 4 porce potřebujete:

  • 450 g tresky (filety bez kůže)
  • 60 g sardinek (filety v oleji)
  • 2 menší vejce
  • 3 až 4 lžíce strouhanky
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce bylinek (kopr, petržel)
  • Sůl & pepř

Na rajskou omáčku:

  • Asi 6 lžic rostlinného oleje
  • 1 šalotka
  • 6 stroužků česneku
  • 1 zelená jalapeño paprička
  • 1 lžička sušených chilli papriček
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 115 g rajčatového protlaku
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 400 ml krájených loupaných rajčat
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 2 snítky kopru + na ozdobu
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • Šťáva a kůra z 1 limety + skrojky k zakápnutí
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Filety tresky nakrájejte na malé kousky a zároveň při tom odstraňte případné kosti. Dejte je do mísy s kousky pokrájených sardinek, vejci, strouhankou, nasekanou jarní cibulkou, citronovou kůrou, jemně nasekaným koprem i petrželí. Osolte a opepřete.
  2. Rukama vše důkladně promíchejte a v dlaních vyválejte asi 20 koulí o průměru cca 4 cm. Prsty si průběžně namáčejte ve vodě a koule pořádně vytvarujte.
  3. V hluboké pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje a osmahněte na něm jemně nakrájenou šalotku, česnek a jalapeño. Přidejte sušené papričky a drcený kmín.
  4. Vmíchejte protlak, krátce osmahněte a směs podlijte vínem. Jakmile zhoustne, vmíchejte rajčata, vývar, snítky kopru a cukr. Na mírném plameni povařte asi 15 minut.
  5. Mezitím v jiné pánvi na zbylém oleji osmahněte rybí koule ze všech stran dozlatova. Omáčku dochuťte skořicí, limetovou šťávou a kůrou. Podle potřeby osolte.
  6. Opečené koule vložte do omáčky a ještě asi 10 minut na mírném plameni společně povařte. Rybí kofty v omáčce ozdobte čerstvým koprem a podávejte se skrojky limety k zakápnutí.

Tipy & triky

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Pokračovat na celý článek