Šípky jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu C, který posiluje imunitní systém. A nejlepší čas na jejich sběr je právě teď. „Šípek se trhá zásadně na podzim, říká se, že ideálně po prvním mrazíku, protože zesládne a změkne. Potom obsahuje hrozně moc vitamínů,“ popsala pro CNN Prima NEWS bylinkářka Ivana Valíčková.
ČTĚTE TAKÉ: Elektronické cigarety kouří miliony dětí, varuje WHO. Mohou způsobit „popcornové plíce“
Kromě vitamínu C jsou šípky plné vitamínů A, B, E a K. Působí tedy jako antioxidanty a jsou dobré pro pokožku, oči i cévy. Sbírat by se měly jen zdravé šípky, tedy ty, které jsou tvrdé.
Z šípků se dají dělat marmelády, sirupy i čaje. Abyste ze sušených šípků dostali všechny vitamíny, je nejlepší je chvilku povařit. „Stačí minutka či dvě, aby se z nich dostaly ty látky, které potřebujeme,“ uvedla Valíčková.
Čaj z čerstvých šípků si pak musíte začít připravovat už den předem. „Dáte je do studené převařené vody, necháte je tak do rána a poté ohřejete. Nejlépe je slaďte jenom medem,“ dodala Valíčková. A pokud se vám šípek nechce sbírat ani sušit, můžete si ho koupit v každém bylinkářství.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Guláš za 62 korun? V Berouně a Hlinsku se lidé snadno najedí do stovky