Sobota 26. červenceSvátek má Venku je 22 °C, Skoro Zataženo

Smažený siven, řízek v housce i shake se šťovíkem. Vršovické Kro rozjíždí pop-upy

Forbes Před 15 hodinami

Každý měsíc jiný host a jiné vinařství. Letní pop-upy v bistru Kro spojují spřátelené podniky, lákají na neobvyklé pokrmy a tvoří prázdninovou atmosféru Vršovic.

Sérii odstartovala Anička Vejvodová z restaurace Nhà hai hành společně s vinařstvím Porta Bohemica a následovala Kateřina Jakusová ze Slice Slice Baby s víny Plenér.

„Vždycky se domluvíme, že uvaříme něco společně. Anička už roky básní o pavlišovském řízku, který se dělá u nich v Podkrkonoší. Je to řízek s knedlíkem a se zelím, což zní docela zvláštně, ale udělali jsme z toho super sendvič. S Katkou jsme nechtěli dělat pizzu, tak jsme vytvořili chicagský sendvič s hovězím a nakládanou zeleninou podle seriálu Medvěd, který máme oba rádi,“ popisuje spolupráci šéfkuchař Kro bistra David Dorotík.

Ve čtvrtek 31. července je řada na Petru Židkovi z Almy spolu s víny ze slováckého vinařství Podkovné. Připravili společně twist na fastfoodovou záležitost smažené ryby v housce a milkshake.

„S Peťou jsme si už dlouho říkali, že bychom chtěli udělat kapří pop-up. Přes léto jsou ale kapři zalezlí dole a nejsou moc dobří. Tak jsme zvolili smaženého sivena. Peťa říkal, že když byl malý, tak si rád v mekáči dával milkshake, tak došlo i na něj,” láká Dorotík na tohle kombo.

Nebyl by to ale Petr Židek, aby milkshake neudělal po svém. Těšit se tak můžete na šťovíkový drink s čokoládovými křupinkami navrch. Podle Dorotíka to funguje skvěle, když si dáte sendvič s hranolkami a ty si klidně do shaku budete namáčet nebo jimi nabírat šlehačku, kombinace sladkého, slaného a kyselého. Když už někde tahle šílenost může fungovat, pak tady.

Po párování s Almou bude v srpnu následovat vinobraní s Alma Wines ve spolupráci s Big Smokers, kdy se bude šlapat i hroznové víno a program bude rozšířený. Závěrečný zářijový pop-up bude v režii vinného baru Dany’s Wine spolu s týmem Sugo pasta baru, a jak Dorotík doufá, připraví nějakou smaženou pecku.

Za letním konceptem stojí právě šéfkuchař bistra. „Vymysleli jsme to spolu s Honzou Čulíkem z Alma Wines a Vojtou Václavíkem. Máme hezkou zahrádku, na které moc často akce neděláme, tak jsme toho v létě chtěli využít,“ popisuje Dorotík.

Napadlo je představit vinaře, jejichž vína jsou v nabídce podniku. „Je to úplně o něčem jiném, když vína osobně představuje ten, kdo je vyrábí a má k nim co říct. Mnohem lépe si zapamatujete příběhy než něco, co máte na papíře a i pro nás je to jakési školení,“ dodává s tím, že nechtěli skončit jen u vína, a tak vznikla idea street foodu nebo sendviče.

„V létě to vybízí k tomu dát si něco smaženého v housce víc než nějaké pěkné pětichodové menu,“ směje se.

Rozhodili sítě mezi své kamarády a známé a poskládali tuto řadu pop-upů, která všechny odpoutá od každodenního pracovního stereotypu a mohou si užít něco nového, co všechny baví.

„Známe se dlouho a je fajn se v oboru vzájemně podporovat, a ne si házet klacky pod nohy. Je hrozně důležité, abychom sdíleli vědomosti a zkušenosti, co máme. Hrát si na vlastním písečku nefunguje nikdy a nikde,“ shrnuje Dorotík, který do gastronomie přišel s červeným diplomem z obecné lingvistiky a teorie komunikace.

Gastro ho ale vždycky bavilo a tíhl k němu už při studiích v Olomouci. Usoudil, že pokud se chce naučit víc, musí do Prahy, a nastoupil do Esky. Po dvou letech se přesunul do Kro ve Vršovicích, kde je pátým rokem a rozjížděl vršovické bistro. Kromě bistra má na starosti i kompletní přípravnu pro další produkci, catering a výrobu vlastních produktů ve skleničkách.

Když s tím před dvěma lety začínali, měli dvacet druhů, dnes je to dvojnásobek. V polovině letošního roku prodali přes deset tisíc kusů výrobků, což je víc než za celý rok 2023, kdy tržby dosáhly přes milion korun. Letos milionovou tržbu překonali v prvním půlroce a plánují dostat se přes dva miliony.

„Snažíme se sortiment rozšiřovat a soustředit se na zero waste a upcycled produkty,“ dodává Dorotík k tomu, co všechno se ve Vršovicích v létě děje. Rozšířené výrobě napomůže i uvolnění dalších prostor. Kro pekárna se totiž z Vršovic bude na podzim letošního roku stěhovat do nové pobočky v Libni. 

The post Smažený siven, řízek v housce i shake se šťovíkem. Vršovické Kro rozjíždí pop-upy appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek