Pondělí 08. záříSvátek má Venku je 22 °C, Oblačno

Snídaňové sušenky bez cukru. Energie sbalená na cesty i do práce

Forbes Před 1 dnem

Jestli ráno věčně nestíháte, tyhle domácí sušenky vás zachrání. Jsou vláčné, voňavé a slazené jen ovocem. Díky vločkám a ořechům zvládnou nahradit snídani i poslouží jako zdravá svačina, která vám dodá energii na celé dopoledne.

Domácí ovesné sušenky jsou plné zdravých surovin, bez přidaného cukru a vcelku rychle hotové. Zachrání vás na výletě, v práci i ráno, když zkrátka nemáte čas ani na misku vloček.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Zdravé sušenky s ovesnými vločkami, rozinkami, ořechy, jablky a banány (vegan)

Na asi 30 sušenek potřebujete:

  • 2 co nezralejší banány
  • 1 jablko
  • 2 hrnky jemných ovesných vloček
  • 2 lžíce chia nebo mletého lnu
  • ⅓ hrnku rozpuštěného tuku (kokosového, másla, ghí)
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky muškátu
  • ¼ lžičky citronové kůry
  • ¼ lžičky soli
  • ½ hrnku rozinek či brusinek
  • ½ hrnku ořechů (vlašských, pistácií nebo mandlí)
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Jablko nastrouhejte najemno (ani nemusíte odstranit slupku a jádřinec, jablko stačí jen kolem dokola ostrouhat), přidejte kousky banánů (čím měkčí, tím lepší) a vidličkou je s jablkem rozmačkejte.
  2. Do směsi vmíchejte vločky, chia nebo mletý len, rozpuštěný kokosový tuk (ten sušenky krásně ovoní), sodu, koření, sůl, rozinky a nahrubo nasekané ořechy.
  3. Pořádně promíchejte a na plech vyložený pečicím papírem tvarujte rukama sušenky, při pečení se těsto nerozteče. Já si pomáhám kulatým vykrajovátkem, které položím na papír, rozetřu do něj necelou lžíci těsta a kroužek sundám.
  4. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte chvíli chladnout na plechu, pak přesuňte na mřížku.
  5. Vychladlé sušenky skladujte v dobře uzavřené dóze. Při pokojové teplotě vydrží asi 2 dny, v lednici klidně týden a v mrazáku ještě mnohem déle. Pak je stačí nechat chvilku povolit v troubě či mikrovlnce.

Tipy & triky:

  • Čím tenčí sušenky uděláte, tím budou křupavější. Vyšší zase zůstávají uvnitř hezky vláčné, jen nevydrží tak dlouho a je lepší je uchovávat v lednici.
  • Pro více bílkovin i chuti nahraďte tuk o něco větším množstvím rozehřátého ořechového másla, i obyčejné arašídové dá sušenkám dobrou chuť.
  • Čím zralejší/hnědší banány použijete, tím budou sušenky sladší. Pokud by vám přece jen přišla hmota málo sladká, dochuťte ji trochou medu nebo oblíbeného sirupu.
  • Místo rozinek můžete použít i čerstvé drobné ovoce jako borůvky, ostružiny nebo na kousky nakrájená jablka, jen počítejte s tím, že sušenky nebudou tak sladké.
  • Pro ještě komplexnější snídani si k ovesným sušenkám dejte čerstvé ovoce a bílý jogurt nebo zabalte balení kefíru, podmáslí či acidofilního mléka. Kysané mléčné výrobky stejně jako vločky podporují správné trávení.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Snídaňové sušenky bez cukru. Energie sbalená na cesty i do práce appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek